Recension av Wix

Fördelar och nackdelar med Wix

Fördelar

 • Lätt att använda för både privatpersoner och företag utan behov av hjälp av en designer

 • Omfattande sökbart hjälpcenter med bra hjälpartiklar

 • Låg kostnad jämfört med andra hemsideprogram

 • Många olika mallar att välja mellan

Nackdelar

 • Begränsad designfrihet

 • Kan snabbt bli dyrt med plugins om hemsidan behöver extra funktioner

 • Webbsidor som finns hos Wix laddas ibland lite långsamt

Användarvänlighet

Wix är ett av de enklaste programmen du kan använda om du vill skapa hemsidor. Du kan enkelt trycka på element som text och bilder för att ändra dem och lägga till nya element var som helst på sidan genom en dra-och-släpp-funktion. Wix erbjuder också över 500 teman och mallar som du kan välja mellan för att snabbt komma igång om du inte vill bygga din hemsida helt från grunden. Wix slår definitivt många andra hemsideprogram när det kommer till användarvänlighet.

Funktioner

Starta en blogg

Wix gör det väldigt enkelt att starta eller lägga till en blogg på din hemsida. Du kan skriva och kategorisera blogginlägg med bilder och videor i ett användarvänligt gränssnitt och lägga till kommentarsfält så att dina läsare kan kommentera och ställa frågor. Jämfört med andra hemsideprogram är bloggfunktionen för Wix dock inte särskilt kraftfull. Du får inte heller lika stor frihet att strukturera blogginlägg med precis det innehåll du vill ha. Detta kan ändå vara positivt för dem som inte har så mycket erfarenhet av design, eftersom det finns mindre utrymme för att göra fel.

Bygg din egen webbshop

Wix har investerat kraftigt i utvecklingen av sina webbshop-funktioner under de senaste åren.

På senare tid har mer avancerade funktioner införts i webbshopparna, t.ex. försäljning av digitala produkter, skräddarsydda orderbekräftelser, samverkan med fysiska kassasystem, automatisk lagring av varukorgar, försäljning av prenumerationstjänster och möjlighet att sälja produkter via Facebook och Instagram.

Få mer funktionalitet med plugins

Om du vill lägga till extra funktionalitet till din hemsida kommer du inte att bli besviken över att du på Wix App Market kan hitta över 350 olika plugins som snabbt och enkelt lägger till avancerad funktionalitet till din hemsida. Exempel på vad som kan läggas till är: boknings- eller bokningssystem, livechatt, flöden från sociala medier, recensioner från användare, nyhetsbrev och mycket mer. Dessa ytterligare funktioner installeras på din hemsida på ett ögonblick och med bara en knapptryckning.

Bli hittad med hjälp av SEO

Även om det finns en hel del negativitet på internet om Wix när det gäller sökmotoroptimering är detta inte nödvändigtvis sant. För det första är många av artiklarna gamla, och om din hemsida hittas eller inte beror också mycket på hur mycket arbete du lägger ner på att bli hittad. Även om det är sant att Wix inte alltid har legat i topp när det gäller sökoptimering är detta inte längre fallet idag. Wix har samma fantastiska SEO-funktioner som de flesta andra professionella hemsideprogram, men många användare vet tyvärr inte hur de ska använda dessa funktioner fullt ut. Om du vill veta mer om hur du sätter upp SEO med Wix kan du läsa den här länken.

Hur är kundservicen på Wix?

Wix erbjuder mycket bra kundservice till sina användare. Förutom att erbjuda kundservice via telefon och e-post har de också ett forum och många hjälpartiklar och videor som hjälper dig att lösa tekniska problem som du kan stöta på när du bygger en hemsida.

Engelsktalande kundtjänst finns tillgänglig via telefon dygnet runt, varje dag (även på helgerna). Du kan också prata med kundtjänsten på andra språk (se listan), men tyvärr inte på svenska. När du kontaktar kundtjänsten via telefon kan du be dem ringa upp dig och då gör de vanligtvis det inom kort.

Pris

Priset börjar på 4,5 dollar (knappt 50 kr) per månad för den billigaste planen som låter dig länka till ditt eget domännamn, men inte mycket mer. För att ta bort Wix-annonser på din webbplats måste du betala 8,5 dollar i månaden. Den dyraste planen kostar 24,5 dollar i månaden och inkluderar gratis domäner i ett år och VIP-support. Den största skillnaden i hur mycket du betalar är lagringsutrymme (hur många medieelement du kan ha på din hemsida) och bandbredd (hur snabbt Wix låter dina användare ladda upp bilder, videor och andra filer till din hemsida). De olika planerna du kan välja mellan är följande:

 • Connect Domain: 4,5 USD/mån
 • Combo: 8,5 USD/mån
 • Unlimited: 12,5 USD/mån
 • Vip: 24,5 USD/mån

Vem lämpar sig Wix för?

Wix täcker hundratals företag och branscher och passar därför de flesta, oavsett vilken verksamhet de har. Det är enkelt att skapa en hemsida med Wix och du behöver inte hjälp av designers eller utvecklare för att få din webbplats lanserad på nätet. På grund av något begränsad funktionalitet rekommenderar vi inte Wix för mer erfarna designers, utan snarare för personer som vill lägga så lite tid som möjligt på att etablera en fantastisk hemsida som inte kostar skjortan.

Vi anser att wix är ett mycket ekonomiskt och bra val för privatpersoner och småföretag som behöver skapa hemsidor med mindre än 20 undersidor. Om du behöver hantera större och lite mer sofistikerade hemsidor, men ändå inte vill skriva kod, rekommenderar vi att du kollar in Squarespace eller Webflow.

Sammanfattning

Om du har en begränsad budget och letar efter ett hemsideprogram som är lätt att hantera utan hjälp av utvecklare och som inte kräver särskilt avancerade funktioner, är Wix definitivt rätt val för dig. Plattformen har utvecklats enormt under de senaste åren och är ett av de mest populära hemsideprogrammen. Det är ingen tillfällighet, utan ett resultat av ständig utveckling och anpassning.

Vanliga frågor om Wix

Kan jag testa Wix kostnadsfritt?

Ja, du kan använda Wix utan kostnad så länge du vill, men i gratisversionen kan du inte länka till ditt eget domännamn och Wix-annonser visas på din hemsida. Alla planer du kan välja mellan har en 14 dagars gratis provperiod, så du kan avbryta eller byta om du inte är nöjd eller behöver en annan plan.

Varför har Wix så många dåliga recensioner?

Detta är lite svårt att svara på, men för det första är många av recensionerna ganska gamla. Wix har utvecklats mycket de senaste åren och även om det inte var ett av de bästa hemsideprogrammen tidigare så är det idag ett väldigt bra alternativ jämfört med många andra hemsideprogram. Vi rekommenderar att du provar det utan kostnad och för att sen bestämma dig om tjänsten är lämplig för dig!

PRØV GRATIS