Vad är ett webbhotell? Detta är allt du behöver veta 2023

Det är mycket som händer i bakgrunden när du lanserar en hemsida, men det är inte alltid du får en bra förklaring till vad det egentligen betyder. Webbhotell är ett ämne som de flesta har hört talas om, men som inte alla kan förklara utan vidare. Låt oss därför ta en närmare titt på vad webbhotell är och vad du bör veta om processen. 

I korthet är webbhotell eller hosting en process där du hyr ett utrymme på Internet för din hemsida. Det är här som de fysiska filerna som utgör din hemsida lagras så att den blir tillgänglig på webben. Du bör därför se till att du väljer en pålitlig hostingleverantör så att din hemsida faktiskt finns tillgänglig på nätet. 

Som du säkert förstår nu behöver du en webbhotelleverantör. Det finns dock flera fallgropar här, så vi ska titta närmare på detta också. Den här guiden tar ett grundläggande grepp om webbhotell och syftar till att ge en snabb introduktion till ämnet. Följande ämnen behandlas därför i den här handboken:

  • Vad är webbhotell?
  • Hur webbhotell fungerar i praktiken
  • Vilka fallgropar bör du undvika? 
  • Hur du hittar en bra leverantör av webbhotell

Vad är webhotell?

Som vi redan har nämnt är webbhotell en nödvändighet för att din hemsida ska vara synlig på nätet. Men vad är egentligen webbhotell? Låt oss ta en närmare titt på det. När du startar en hemsida behöver du två saker – en domän och ett webbhotell. Den senare är en server där du kan lagra filerna som utgör din hemsida. Det kan vara HTML, CSS, tillägg och bilder som utgör din hemsida . 

Detta innebär också att olika webbplatser har olika behov, vilket är anledningen till att de flesta leverantörer erbjuder flera olika paket. Valet av paket har betydelse för kvaliteten på den tjänst du får, men det har också stor betydelse för kostnaden. Vi ska därför titta närmare på de tre vanligaste formerna av webbhotell. 

  • Shared-hosting: Detta är det billigaste alternativet, men också det mest opålitliga. Här delar du en server med flera andra webbplatser, vilket innebär att både säkerhet och yta är spridda på flera aktörer. Kort sagt kan detta jämföras med en öppen kontorsmiljö. Den är upptagen och full av andra företag. Om du bara startar en liten blogg kan detta vara okej, men annars rekommenderar vi sällan delat webbhotell.
  • Virtual Private server (VPS): Ett steg i rätt riktning är VPS. Detta är en server som är programmerad för att fungera som flera servrar. Här har varje kund sin egen lokal avskilt från andra kunder. Detta skulle vara en bra utgångspunkt för små och medelstora företag som behöver pålitligt webbhotell, men som inte har budget för att hyra egna servrar. 
  • Dedicated server: Sist men inte minst kan du välja att hyra dedikerade servrar. Då är bara din verksamhet som befinner sig på den relevanta servern. Detta garanterar bästa hastighet och säkerhet, men är också ett mycket dyrt alternativ. Detta är därför ofta ett alternativ som väljs av större företag och byråer som behöver stor flexibilitet och säkerhet för sina tjänster. 

Hur fungerar webbhotell i praktiken?

Webbhotell kan tyckas vara ett komplicerat ämne, men som tur är behöver det inte vara det. Vi ska därför försöka förklara webbhotell i praktiken på ett kort och enkelt sätt. Som vi redan har nämnt tidigare behöver alla hemsidor hosting på en server. Vad vi inte nämnde var att Internet i själva verket bara är ett nätverk av servrar som är sammanfogade över hela världen. Vi kan därför dra några enkla exempel på hur hela denna röra är sammansatt. 

Vi kan se det ur perspektivet av ett lägenhetskomplex som består av ett antal olika lägenheter. Det första du behöver är en tomt att bygga huset på. I vårt fall är tomten den server där alla webbsidor lagras. På denna server lagras ett antal olika webbsidor, och det är dessa som utgör lägenheterna i vår byggnad. Men även om vi nu har ett stort hus fullt av lägenheter är det svårt att hitta dem utan en adress. Det är där vår domän kommer in i bilden. Webbplatsens domän (URL) är adressen till vår hemsida, och den finns för att man ska kunna hitta till rätt sida. 

Kort sagt kan vi jämföra webbhotell med att hyra ett kontor eller en lägenhet i staden. Du behöver ett ledigt utrymme där dina saker kan förvaras. Det finns dock en rad olika alternativ på marknaden, så du måste därför välja det som passar din situation och syfte bäst. Det är här de olika formerna av webbhotell som vi nämnde tidigare kommer in i bilden. Du kan lansera en enkel blogg med shared-hosting, men skulle vara  lite som att flytta in i ett kollektiv i stan. Vill du ha något mer pålitligt bör du därför välja VPS eller dedikerade servrar, så att du får en egen lägenhet med full tillgång till alla bekvämligheter som ingår i din hyra.

Vilka fallgropar ska du undvika när du väljer webbhotell?

När du väljer webbhotell för första gången kan det finnas några grundläggande fallgropar som du bör undvika. Att välja fel webbhotell eller en opålitlig leverantör kan bli kostsamt. För att undvika denna fallgrop har vi sammanställt några viktiga punkter som du bör tänka på innan du väljer en hostingleverantör för din hemsida. 

  • Upptid – Det är viktigt att kontrollera hur tillförlitliga deras servrar är innan du väljer en leverantör. De flesta leverantörer anger detta i form av tillgänglighet. Kort sagt är detta ett mått på hur mycket av tiden en server är tillgänglig online, och du bör därför välja en server med hög tillgänglighet. Låg upptid leder till att din hemsida inte kommer vara tillgänglig för besökare, vilket med tiden leder till att den blir mindre användarvänlig. 
  • Kostnader – Det finns hundratals webbhotell, men du bör sällan välja det billigaste. Webbhotell är absolut nödvändigt för din hemsida, så om du behöver spara pengar bör det sällan ske på själva webbhotellet. Se till att du väljer en pålitlig leverantör som tillhandahåller stabila webbhotell för din hemsida.
  • Geografisk plats – Har du en målgrupp för din hemsida? En svensk hemsida har till exempel sin målgrupp i Sverige. Då är det viktigt att välja ett webbhotell som har tillgängliga servrar som ligger så nära detta som möjligt. Avståndet mellan användaren och den faktiska servern kan påverka hastigheten på din hemsida. Du bör därför undvika ett billigt webbhotell i USA om du har en målgrupp i EU eller vice versa. 
  • Kundservice – Även om det kan låta obetydligt rekommenderar vi att du väljer ett webbhotell med bra kundservice. Inte bara för att hjälpa dig att skapa din hemsida, utan också för att se till att du får snabb hjälp om problem uppstår. 

Hur man hittar en bra leverantör av webbhotell

När du väljer webbhotell kan du huvudsakligen välja mellan gratis och betalt webbhotell. Det kan verka frestande, men vi avråder starkt från det. Först och främst kommer en gratis server sällan att skilja sig från delat webbhotell i bästa fall, och du har ingen kontroll över säkerheten. Dessutom är hemsidor som lagras på sådana servrar ofta dekorerade med reklam från leverantören som ett sätt att få igen kostnaden. 

Det finns visserligen bra tjänster som erbjuder gratis hosting, till exempel Wix.com och WordPress, men då måste du nöja dig med en underdomän (t.ex. myblogg.wix.com) och reklam som placeras på hemsidan. För dem som bara vill testa en tjänst eller skapa sin första hemsida kan detta vara okej, men för företag eller mer seriösa hemsidor bör detta undvikas. 

Du bör därför välja en betallösning från en seriös leverantör. Detta är en vägledning för nybörjare, och därför är det klokt att anta att du inte har jämfört så många leverantörer tidigare. Vi har därför tagit reda på några viktiga punkter som du bör jämföra när du väljer webbhotell.

Kontrollpanel

En viktig anledning till att välja en seriös operatör kommer att vara att du får en mer användarvänlig kontrollpanel. Här får du kontroll över de olika hemsidorna, e-postmeddelanden och annat du har lagrat hos den aktuella leverantören.

Kostnader

Kostnader är alltid en fråga som måste beaktas, men här är det viktigast att se vad du får för pengarna. Jämför gärna vilken hastighet, funktionalitet och annat som ingår i priset din leverantör kräver. Får du till exempel e-post, domän och hosting för 1000 kr/år är det knappast värt besväret att välja ett billigare alternativ där allt måste köpas manuellt.

Sammanfattning

Webbhotell är en viktig del av lanseringen av en hemsida, men få människor vet vad det egentligen innebär. Vi har därför gått igenom några av de viktigaste delarna för att ge dig en bättre förståelse för vad detta egentligen innebär. Vi har också tittat på hur man hittar de bästa leverantörerna och undviker vanliga fallgropar.