Recension av Upwork

Fördelar och nackdelar med Upwork

Fördelar

 • Närmare kontakt med fler än 12 miljoner frilansare

 • Alla möjliga typer av tjänster finns tillgängliga på plattformen

 • Säker betalning genom depåkonton

 • Bra alternativ för små företag

 • Snabb leverans av tjänster

Nackdelar

 • Höga avgifter

 • Variationer i den kvalitet som levereras

 • Det kan ta tid att hitta den bästa kandidaten

 • Vissa oseriösa aktörer söker jobb som de inte är kvalificerade för

 • Arbetet sker endast i dollar

Upwork är en av de mest populära plattformarna för frilansare och ett praktiskt sätt att hitta arbetskraft för dem som vill ha hjälp med olika projekt. Vi har tidigare tittat på liknande sajter som Fiverr och kommer att ta upp allt du behöver veta om denna tjänst i vår Upwork-granskning. 

Liksom Fiverr och Freelancer.com är Upwork en marknadsplats som kopplar samman frilansare och företag, men deras sätt att göra skiljer sig lite från de andra. Den här hemsidan fungerar mer som en webbplats för arbetssökande och det är företagen själva som annonserar ut kontrakt för de behov de har. Fördelen med detta är att du kan ställa tydliga krav på vad du söker, men det kan också vara en något mer tidskrävande process för att hitta den bästa kandidaten. 

Vi måste därför se litt nærmere på hva du kan förvänta dig å finne på Upwork Sverige, samt vem denna sida är bäst lämpad för. Läs vidare för att få veta mer om hur du kan använda frilansare i dina projekt och hur du hittar de bästa talangerna på nätet.

Vad är Upwork Sverige

Upwork är en frilansplattform som kopplar samman talanger med olika företag genom att erbjuda möjligheten att ingå korttidskontrakt på plattformen. Webbplatsen i sig är en avancerad plattform som gör det möjligt att skapa kontrakt, logga timmar, kommunicera med kunder och hålla möten med frilansare från hela världen. 

Företaget har sitt säte i Santa Clara i Kalifornien och erbjuder ett brett utbud av tjänster från frilansare över hela världen. I dag finns det mer än 12 miljoner registrerade frilansare på plattformen och 5 miljoner företag använder aktivt denna arbetskraft. Under 2017 nådde Upwork en milstolpe med mer än 3 miljoner annonserade jobb till ett totalt värde av 1 miljard dollar. En av de saker som har gjort Upwork så populärt bland arbetsgivare är att de kan intervjua, anställa och betala frilansare via plattformen. Detta ökar säkerheten och underlättar hanteringen av ett stort antal frilansare.

Användarvänlighet

Upwork erbjuder en användarvänlig plattform som gör det enkelt att balansera flera uppgifter samtidigt. En av de saker som vi särskilt gillar med Upwork är den enkla översikten över alla olika jobb som du har lagt ut på webbplatsen. Dessutom erbjuder företaget ett antal användbara funktioner för både frilansare och företag, men dessa återkommer vi till senare i vår Upwork-recension.

En av de saker som gör Upwork till den föredragna plattformen för många är deras mycket enkla registreringsprocess. Allt du behöver göra är att välja om du vill köpa eller sälja tjänster och sedan verifiera ditt användarkonto. Registreringsprocessen är utan tvekan den enklaste för dem som vill köpa, eftersom frilansare måste gå igenom ett antal skatte- och säkerhetsåtgärder. Detta inkluderar verifiering av ditt ID, ifyllande av W8-EN-formuläret (för dem som inte skattar i USA) och ifyllande av din användarprofil. 

Det tar bara några minuter att skapa ett konto och du kan publicera dina första jobb gratis. Det fungerar så att du skapar en “jobbannons” som endast är synlig för frilansare på Upwork. Här kan du ställa krav på tidigare erfarenhet, lista det aktuella anbudet och eventuellt inkludera olika kontrollfrågor som du vill att potentiella kandidater ska besvara. 

Även om detta är en relativt enkel process saknar vi möjligheten att filtrera potentiella kandidater på ett enklare sätt. Detta var en funktion som vi gillade på Fiverr, men som verkar saknas på Upwork. Du kan dock skicka jobbförslag manuellt till föreslagna frilansare, men då måste du vänta på att de svarar på din förfrågan. På så sätt kan man säga att man på Upwork kan få vänta lite längre för att hitta en frilansare, än på till exempel Fiverr.

Funktioner och tjänster

En av de punkter där Upwork framstår som ett bra alternativ för företag är dess funktioner och tjänster. Företaget erbjuder ett brett utbud av urvalstjänster för sina kunder, vilket gör det lättare för dig att hitta de bästa kandidaterna. Det är här som tjänster som TalentScout™ , Talent marketplace™ och Project catalog™ kommer in som användbara verktyg för att rekrytera frilansare. Syftet är att göra det lättare att hitta de mest kända talangerna på Upwork som uppfyller specifika krav för deras projekt.

Om du väljer att köpa ett PRO-konto (49,99 USD per månad) får du också hjälp av Upworks egna talangexperter. Det är konsulter från Upwork som försöker matcha de bästa talangerna med jobb som de uppfyller kraven för. Fördelen med detta system är att du kan skräddarsy dina krav ända ner till detaljnivå.

Vi försökte till exempel publicera en tjänst som copywriter på Upwork och kunde välja de önskade egenskaperna från en omfattande lista. Detta inkluderade krav som flytande språk, geografiskt läge, job score (nöjdhetsbetyg), copywriting-kunskaper och liknande. Resultatet blev att många sökande automatiskt filtrerades bort eftersom de inte var kvalificerade för det jobb vi försökte tillsätta. Detta är ett alternativ som vi inte har sett på liknande tjänster, och det är utan tvekan en fördel som Upwork Sverige har. 

Kontrakt och samarbete är en annan styrka som Upwork erbjuder både entreprenörer och frilansare. Du kan välja om du vill betala ett fast pris per milstolpe, eller om kontrakten ska baseras på tid. Oavsett vilket får du en bra överblick över kostnader och projekt, möjlighet att lägga in betalning på ett depositionskonto och säkra transaktioner för båda parter.

Upwork-Appen

En funktion som vi tycker är värd att nämna är Upwork Sveriges egen applikation för både frilansare och entreprenörer. Företaget erbjuder en fullfjädrad appversion av plattformen, som låter dig arbeta med samma funktionalitet via smartphone eller surfplatta. Detta kommer väl till pass för dig som jobbar på språng, vill ha kommunikation med kunder eller leta efter nya jobb när du sitter på bussen hem.

I vår Upwork-granskning testade vi programmet på både iPhone och iPad, och det råder ingen tvekan om att det är bäst lämpat för iPhone. Det är samma program för båda enheterna, men det är inte optimerat för en större skärm, vilket gör upplevelsen på en 12,9-tums iPad lite svårare. 

De flesta kommer förmodligen att använda plattformen på en PC eller Mac, men det är bra att veta att du kan ta med dig din arbetsstation om du behöver det. Chattfunktionen i programmet är särskilt lämplig för att hålla kontakt med olika kunder eller diskutera framtida projekt. 

Kundservice

När det gäller hjälp och kundservice råder det ingen tvekan om att Upwork är bland de bästa på marknaden. Du får inte bara tillgång till ett omfattande bibliotek med hjälpartiklar för både kunder och frilansare, utan du kan också snabbt och enkelt kontakta kundtjänsten med hjälp av en integrerad livechattfunktion. Du måste snacka lite med en AI-chatbot först, men när vi sedan kom överens om att prata med en riktig människa blev vi snabbt uppkopplade.

Vi testade flera olika frågor och fick sakliga och välformulerade svar varje gång. Du kan också använda deras avdelning för tvistlösning om du får problem med en frilansare eller kund på plattformen. 

För frilansare hittar du också ett antal användbara verktyg på Upworks supportsida. Här kan du få ett intäktsbevis (som bekräftar din inkomst på plattformen), en översikt över din statistik och ett antal andra användbara tips.

Priser

En av skillnaderna mellan Fiverr och Upwork är hur plattformen finansieras. Här finns det individuella priser för alla projekt och dessa förhandlas mellan frilansaren och kunden. Upwork tar sin del av omsättningen i form av avgifter som läggs på användare av Upwork. Denna avgift kommer i form av en avgift på 3 % av det totala kontraktsbeloppet för entreprenörer och en avgift på 5–20 % av beloppet för frilansare.

Dessa avgifter ändras baserat på livsinkomst, vilket innebär att Upwork uppmuntrar till mer långsiktiga samarbeten på plattformen. Du kan se de olika nivåerna av denna avgift i listan nedan.

Avgift baserad på intäkter från en kund

0-500 USD20 % service fee på utbetalning
500,1-10 000 USD10 % service fee på utbetalning
10 000,1+ USD5 % service fee på utbetalning

Det är värt att notera att dessa belopp är baserade på dina totala inkomster från en kund över tid och inte på enskilda avtal. Detta innebär att du kan ha haft flera enskilda kontrakt hos samma företag för att uppnå det totala beloppet.

På så sätt är det helt gratis för frilansare att använda Upworks plattform, och du betalar bara i form av en avgift varje gång du får pengar från en kund. Företag kan också välja om de vill ha ett gratis konto eller om de vill använda PRO-versionen som Upwork erbjuder för 49,99 USD per månad. 

Den uppgraderade versionen erbjuder ett antal ytterligare funktioner, t.ex. promotad placering i jobbansökningar, bättre analys av talanger och möjlighet att använda Talent Scouts™. 

Vem passar Upwork för?

Under de senaste åren har Upwork vidtagit ett antal åtgärder för att säkerställa kvaliteten på de frilansare som använder plattformen. Detta har inneburit att ett antal lågrankade användare har tagits bort från plattformen och att avgifterna för att använda plattformen har höjts. De har också infört ett uppgraderat system för connects, som är en digital valuta som frilansare använder för att lägga bud på olika kontrakt.

Detta har bidragit till att öka kravet på att delta i plattformen, och säkerställt att det i större utsträckning bara är seriösa aktörer som deltar i budrundorna på plattformen. Du kommer att fortsätta att hitta ett lika varierat utbud av talanger på Upwork, men tjänsten lämpar sig förmodligen bättre för dem som söker frilansare till ett långsiktigt kontrakt än mindre engångsjobb. 

På det hela taget kan vi därför säga att Upwork är en utmärkt plattform för både frilansare och de som söker kvalificerad arbetskraft. Vi har själva använt Upwork vid flera tillfällen och har varit mycket nöjda med resultatet av dessa kontrakt. Möjligheten att lägga ut jobb på ett traditionellt sätt innebär också att du kan ha flera jobb på samma gång och inte behöver lägga tid på att leta efter olika entreprenörer. Du skriver bara vad du vill ha/förväntar dig och låter frilansarna konkurrera om kontraktet. 

Bonustips

Som tidigare frilansare på Upwork har jag lärt mig några användbara tips som kan vara bra att känna till om du bestämmer dig för att prova den här plattformen i ditt nästa projekt. 

 1. Läs de enskilda sökarnas profiler noga – här hittar du feedback från tidigare kunder, ser hur mycket de har tjänat på plattformen, hur nöjda andra har varit med arbetet och inte minst kan du läsa mer om den aktuella talangen. 
 2. Använd de olika verktygen för att ställa krav på arbetssökande innan du publicerar ett jobb. Det finns många som söker efter alla lediga jobb på plattformen, vilket innebär att du måste spendera onödig tid på att gå igenom okvalificerade ansökningar. 

Slutsats

Upwork är en utmärkt plattform som i över 20 år har fungerat som en länk mellan professionella aktörer och frilansande talanger över hela världen. Plattformen har fler än 12 miljoner registrerade frilansare och fler än 4 miljoner jobb publiceras på plattformen varje år. Många har hittat långsiktiga samarbeten på Upwork tack vare de innovativa verktygen som gör det enkelt att hantera långsiktiga kontrakt. 

I vår granskning av Upwork har vi tittat på några av de funktioner och möjligheter som plattformen har att erbjuda, men vi har också tittat på några av begränsningarna jämfört med andra liknande plattformar. Med detta sagt anser vi att Upwork är en utmärkt plattform för dem som letar efter frilansare som kan bidra till deras nästa projekt.

PRØV GRATIS