Granskning av Squarespace

Fördelar och nackdelar med Squarespace

Fördelar

  • En egen mobilapp för att uppdatera sidan när du inte är på din dator

  • Över 100 gratis mallar för hemsidor att välja mellan

  • Överkomliga priser även för små företag och privatpersoner

Nackdelar

  • Ingen automatisk lagring (du måste lagra uppdateringar manuellt)

Squarespace är ett hemsideprogram för dig som gillar bra design. Hemsidan erbjuder ett stort antal designfunktioner som vi anser skiljer Squarespace från sina konkurrenter när det gäller kvalitet. För att använda programmet behöver du inte veta något om kodning i förväg, men för att få ut det mesta av plattformen rekommenderar vi den främst till personer som åtminstone är lite “tekniskt intresserade”.

Användarvänlighet

Första gången du skapar en sida med Squarespace får du en liten introduktion som kortfattat förklarar redigeringsverktygets användargränssnitt. Om du väljer att hoppa över denna introduktion är det ändå inte så svårt att förstå hur saker och ting fungerar. Detta gäller även om du inte har så mycket tidigare erfarenhet.

Redigeraren har en mycket ren design och är logiskt uppbyggd så det inte tar lång tid att designa eller hantera din hemsida. Dessutom visas alltid en förhandsvisning av hemsidan till höger på skärmen så att du live kan se hur eventuella ändringar du gör påverkar din sida.

Squarespace, liksom många andra hemsideprogram, är en “drag and drop”-redigerare. Plattformen utmärker sig dock genom att du inte kan lägga till element exakt där du vill. I andra hemsideprogram som Wix eller Webflow kan du placera elementen precis där du vill. Nackdelen med detta är att element ofta får konstiga positioner på olika skärmar om man inte har full kontroll över vad man gör. Detta händer i mycket större utsträckning på sidor som skapats med Squarespace. Anledningen till detta är att Squarespace är mer “hex-baserat”. Om du vill lägga till ett nytt element kan du välja mellan många färdiga “hexar” med anpassat innehåll som är helt optimerat för alla skärmar eller bygga egna hexar med välkända HTML-element om du känner dig bekväm med det.

Om du har tidigare erfarenhet av hemsideprogram kan du snabbt komma igång med Squarespace. Du kommer snabbt att se hur allting fungerar och snabbt kunna skapa mer avancerade designer för din hemsida. Om du inte har så mycket erfarenhet kan du ändå enkelt skapa en professionell hemsida, men du kan behöva lära dig lite mer för att använda mer avancerade funktioner och göra större ändringar i designen.

Kort sagt är Squarespace lätt att använda för nybörjare om du inte vill använda de mest avancerade funktionerna. Det kan ta lite tid att sätta sig in i redigeringsverktyget, men när du väl är bekant med det är det enkelt och effektivt att redigera din hemsida.

Funktioner

SEO (sökmotoroptimering)

SEO är viktigt för att ditt företag ska synas i sökresultaten på Google och andra sökmotorer. Under de senaste åren har alla stora plattformar gett användarna möjlighet att optimera sina sidor, så det är något vi förväntar oss av alla seriösa plattformar.

Som väntat gör Squarespace ett bra jobb med effektiv sökmotoroptimering. Plattformen följer industristandarder och erbjuder det som vanligtvis förväntas av verktyg för att påverka din sökmotorplacering.

Om du inte har så mycket erfarenhet av sökmotoroptimering sedan tidigare kan det vara lite svårt att sätta sig in i plattformens SEO-funktioner, men på plattformens hjälpsidor finns det en bra beskrivning av hur man kommer igång med SEO.

Något som är viktigt att tänka på när du utvärderar SEO-kapaciteten hos olika hemsideprogram är att det ofta är innehållet på din hemsida som har mest att säga om din placering på Google och i andra sökmotorer. Som sagt, alla större hemsideprogram erbjuder möjligheten till standardiserad sökmotoroptimering, så det spelar ofta större roll vad du gör själv än vad plattformen erbjuder i form av alternativ. Om du håller webbplatsen uppdaterad och lägger till nytt innehåll som användarna kan använda kommer du nästan alltid att få en bättre ranking. Om du har god kontroll över SEO kan du kanske kolla in några av de SEO-program som vi har listat här på enklareföretag.se.

Integrera sociala medier på din hemsida

När det gäller integrering av sociala plattformar på hemsidan tycker vi att Squarespace skiljer sig från många konkurrenter. Du kan länka din hemsida till över 20 sociala plattformar och lägga till flöden för sociala medier och visa innehåll direkt på din hemsida.

E-postmarknadsföring med Squarespace

Om du vill hålla kunder eller användare uppdaterade eller köra e-postkampanjer gör Squarespace det enkelt för dig. Du kan antingen integrera Mailchimp eller använda Squarespaces eget verktyg för e-postmarknadsföring.

Om du vill använda Squarespace för att skapa en ny webbplats får du många möjligheter att lägga upp personliga nyhetsbrev och kampanjer. Du kan hantera och bygga upp din e-postlista med hjälp av formulär på din sida och följa kampanjstatistiken i realtid.

Denna del av plattformen ingår inte i priset för själva hemsidan. Du behöver en egen prenumeration för att kunna använda marknadsföringsverktyget fullt ut, vilket kostar mellan 5 och 58 dollar per månad (om du väljer årlig fakturering). Den största skillnaden mellan de olika planerna är hur många e-postmeddelanden du kan skicka och hur många kampanjer du kan köra varje månad.

Domännamn

Med en betald plan från Squarespace kan du ansluta till din egen domän om du har en tidigare, alternativt kan du köpa en från Squarespace. Om du köper domänen via Squarespace är det mycket enkelt att publicera hemsidan själv utan erfarenhet. Att köpa ett standarddomännamn (t.ex. .com-domäner) från Squarespace kostar 20 dollar per år. Om du behöver ett mer specifikt domännamn som “.partners” eller “.ventures” kostar det upp till 70 dollar per år. Squarespace säljer inte .se-domäner.

Säkerhet och säkerhetskopiering

Oavsett vilken plan du väljer att köpa får du ett gratis SSL-certifikat. Detta är viktigt för att hemsidan inte ska blockeras av vissa webbläsare och för att den lilla låssymbolen ska visas i adressfältet i webbläsaren för att visa användaren att din hemsida är säker.

Om du är van vid program som automatiskt lagrar dina framsteg måste du vara lite försiktig när du arbetar med Squarespace. Det finns nämligen ingen funktion för autolagring. Du måste därför se till att lagra manuellt varje gång du gör ändringar på din sida. Vi är inte så förtjusta i detta, men man kommer snabbt in i en rytm där man sparar utan att tänka på det. Redigeraren påminner dig också om att du bör spara dina framsteg.

Du kan återställa tidigare versioner av din hemsida upp till 30 dagar efter att du har gjort ändringar. Det betyder att det inte är så farligt om du gör ett misstag. Det är också värt att nämna att förutom att säkerhetskopior av din hemsida lagras på externa servrar, lagras de också på fysiska diskar på en annan plats än servrarna, i händelse av brand eller annan skada. Vi tycker att det är ganska häftigt, för det betyder att nästan oavsett vad som händer finns det en säker kopia av din hemsida som kan återställas!

Låt kunder boka möten eller tjänster direkt på hemsidan

Om du är orolig för att det blir för många e-postmeddelanden och telefonsamtal fram och tillbaka när det gäller bokningar, registreringar och avbokningar kommer du att glädjas över att höra att Squarespace gör det enklare än nästan alla andra plattformar att få kontroll över detta!

När Squarespace 2019 förvärvade Aquity Scheduling blev det enklare än någonsin att ordna mötestider med kunder. Om du kallar Squarespace Scheduling kan du själv bestämma när du är på plats och låta dina kunder välja tider som passar bäst för dem direkt på sidan din. De kan också enkelt avbryta eller ändra tidsplanen om något dyker upp. Du kan också ta betalt för dessa möten på hemsidan, så att allt du behöver göra är att dyka upp! Vi har testat den här funktionen vid flera tillfällen och anser att den är en av de absolut enklaste vi har sett.

Hur är kundtjänsten på Squarespace?

Squarespace levererar bra kundservice. De erbjuder support via e-post 24 timmar om dygnet, varje dag, och har en genomsnittlig svarstid på 45 minuter! Squarespace erbjuder dessutom livechatt med en kundtjänstrepresentant måndag–fredag. Vi tycker att det är lite synd att de inte erbjuder support via telefon eftersom många föredrar det, men livechattfunktionen är så effektiv att vi inte ser det som ett stort problem. Dessutom kan du i de allra flesta fall få svar på det du undrar i det omfattande hjälpcentret som du kan kolla in här. Hjälpartiklarna finns på engelska, tyska, spanska, franska, italienska och portugisiska, men tyvärr inte på svenska. Många hjälpartiklar innehåller också en video som förklarar innehållet i artikeln genom att visa vad som kan göras.

Pris

Squarespace är gratis att använda tills du vill publicera hemsidan på din egen domän. Det innebär att du kan testa plattformen så länge du vill. När du är redo att publicera kan du uppgradera till en av dessa planer:

Personal – $ 12/mån

Denna plan passar de flesta. Du kommer att kunna använda det mesta och det är mer än tillräckligt för att skapa en enkel hemsida för ditt företag. Med denna plan kan du dock inte skapa en webbshop.

Business – $ 18/mån

Den här planen är, som namnet antyder, bäst lämpad för företag. Det här är för dig som ha fler möjligheter att anpassa sidan efter dina egna behov, få tillgång till premium-designelement och lägga till självskriven kod. Du kan också sälja produkter, men Squarespace tar ut en transaktionsavgift på 3 % på alla betalningar. Om syftet med sidorna är att fungera som en webbshop rekommenderar vi starkt att du istället provar planen “Commerce Basic”

Commerce Basic – $ 26/mån

Lämplig för de flesta webbshoppar. Planen innehåller allt från Business, men eliminerar transaktionsavgiften och ger fler alternativ, t.ex. lagerlistor och utskrift av följesedlar.

Commerce Advanced – $ 40/mån

Den här planen är för dig som vill ta emot dagliga betalningar, inrätta avancerade rabattsystem eller ansluta till Squarespace API. De flesta kommer dock förmodligen att klara sig med Commerce Basic.

Du kan läsa mer om priserna här.

PRØV GRATIS