Recension av Shopify

Fördelar och nackdelar med Shopify

Fördelar

  • Enkelt att öppna en webbshop

  • Mallar som är lätta att anpassa

  • Flexibla modeller för att skala upp

  • Snabb plattform för multichannelförsäljning

Nackdelar

  • Högre transaktionsavgifter än konkurrenterna

  • Du måste ofta betala för de bästa mallarna

  • Ej möjligt att använda extern hosting

Shopify har snabbt blivit den plattform som många väljer, och det är med god anledning. Faktum är att företaget kan skryta med fler än 500 000 aktiva nätbutiker på plattformen i över 180 olika länder. Vi kommer därför att ta en närmare titt på denna populära plattform och varför Shopify har blivit den föredragna webbshopslösningen för många. 

I vår Shopify-granskning går vi igenom allt du behöver veta om Shopify och vad du kan förvänta dig om du väljer att bygga din webbshop med denna lösning. Vi kommer också att titta på hur Shopify förhåller sig till konkurrenter som WooCommerce och BigCommerce – två plattformar som utan tvekan är de största konkurrenterna till Shopify. 

Läs vår recension för att ta reda på om Shopify är plattformen för dig och vad du kan få ut av denna allt-i-ett-lösning för webbshopar idag.

Användarvänlighet

En av de saker som har gjort Shopify så populärt är plattformens användarvänlighet. Här kan du snabbt och enkelt starta en professionell webbshop, helt utan tidigare erfarenheter med varken Shopify eller kodning. Det är denna mängd människor som har gjort att Shopify snabbt har vuxit till att bli favoritplattformen för mindre företag och privatpersoner som vill sälja produkter på nätet. 

Först och främst är det lätt att komma igång. Det första du behöver göra är att välja vilket paket du vill ha, här kan du välja mellan Shopify Basic, Shopify och Advanced. De erbjuder också Shopify Plus, men det är en lösning för större kunder med stora volymer. Du behöver dock inte fatta ett beslut på en gång. Du kan nämligen prova Shopify gratis i 14 dagar utan att behöva ange ett kreditkort. Detta gör att du kan prova vilken lösning du behöver och se hur Shopify fungerar i praktiken.

Använda Shopify

När du börjar använda en ny plattform får du snabbt en känsla för om det är en bra plattform eller inte. Kontrollpanelen är särskilt viktig här, och Shopify gör det enkelt att se alla aspekter av din webbutik från ett och samma ställe. Du hittar både frontend och backend för din webbshop i din instrumentpanel, vilket innebär att du enkelt kan titta på prestanda, försäljning och lager utan att behöva söka.

Det är också i din kontrollpanel som du gör ändringar, och här kan du konfigurera inställningar för din webbshop, se statusen för olika beställningar och kundinformation samt ändra webbshopens utseende och känsla. Det är också här som du lägger till/tar bort produkter och information som visas på din hemsida.

Komma igång

Det första vi la märke till när vi skapade vårt Shopify-konto var de många guiderna. Företaget gör ett bra jobb för att se till att du kommer igång snabbt, och det gör de genom att erbjuda ett antal videotutorials för de olika funktionerna. Det råder alltså ingen tvekan om att detta är en väl lämpad plattform för nybörjare. Det är också bra att veta att det finns otaliga guider på nätet, så om du inte hittar svaret på din fråga på Shopify – försök på Youtube och Shopifys forum. Här hittar du säkert svar på alla slags frågor som rör plattformen. Om du stöter på ett unikt problem kan du kontakta Shopifys kundtjänst – vi återkommer till dig om hur du gör senare i recensionen. 

Funktioner

När vi började med att säga att Shopify är en allt-i-ett-lösning för dem som vill starta en egen webbshop, menade vi allvar. Shopify erbjuder en heltäckande lösning som är fullmatad med användbara verktyg, så låt oss ta en titt på några av de funktioner som döljer sig under den här plattformens rustning. Som de fleste som håller på med eCommerce vet, så är tillgång på data och enkla verktyg viktigt för din framgång. Följande avsnitt går därför in mer i detalj om några av dessa viktiga funktioner som du bör vara medveten om.

SEO – Shopify har verktyg som gör att du kan använda H-struktur, rubriker och metataggar, men Shopify är inte det bästa när det gäller SEO. De erbjuder verktyg som gör att du kan prova på SEO, men de resultat som vi har sett är sällan något att skryta om. Som ett resultat av detta har många av dem som vi har varit i kontakt med sagt att de aktivt använder SEM snarare än SEO i sin marknadsföringsstrategi. Det kan dock vara bra att inkludera metadata som är kopplade till din webbshop, så att produkterna visas korrekt i sökmotorn. 

Analyser – Vi har tidigare nämnt hur viktigt det är med data när du driver en webbutik, och här levererar Shopify mycket mer. Beroende på vilket paket (prenumeration) du väljer Shopify kan generera ett antal användbara rapporter som du kan använda i din planering. Några av de saker du kan få en överblick över med dessa rapporter är vilka produkter som säljer bäst, var dina kunder var, hur de upptäckte din butik och liknande information. Detta kan vara bra att veta när man planerar ytterligare marknadsföringsstrategier och SEM. Om du väljer att göra det själv kan du också installera ett Google Analytics-tillägg för din Shopify-butik. 

Presentkort – En populär funktion i Shopify är presentkort. Här kan kunderna köpa presentkort för ett valfritt belopp och sedan få ett presentkort via e-post. Detta kan vara en utmärkt produkt att marknadsföra när till exempel julen närmar sig.

Rabatter – Försäljning och kampanjer är en viktig del av driften av en webbshop, och med Shopify kan du enkelt kontrollera vilka koder du vill använda. Ge förmåner till lojala kunder eller genom nyhetsbrev med hjälp av enkla verktyg. 

Digitala produkter – Shopify har en enkel process för att automatisera köp och försäljning av digitala produkter. Detta gör att du enkelt kan ställa in din funnel och sedan låta plattformen göra resten.

Utökningar/plugins – Shopify har en egen marknadsplats för externa utvecklare, vilket innebär att du kan hitta en rad användbara plugins som kan integreras i din webbutik. Fördelen med detta är att alla tillgängliga program är utvecklade specifikt för Shopify, så här kan du säkert lägga till önskade funktioner. 

Redaktör – En av de saker som vi särskilt gillar med Shopify är deras enkla drag-och-släpp-redaktion. Detta gör det möjligt att skapa en professionell webbplats utan att behöva känna till något om kod eller design tidigare. Allt du behöver göra är att välja en av de tillgängliga mallarna på Shopify och sedan anpassa den precis som du vill. Sedan är det bara att välja element från den tillgängliga översikten och placera dem som du vill. 

Färdiga mallar – Precis som med Wix, WordPress och andra plattformar kan du välja bland ett stort urval av färdiga mallar hos Shopify. Detta gör att du snabbt kan sätta in ramverket för din webbutik och sedan bara göra de enkla ändringarna för att skräddarsy designen där. På så sätt behöver du inte oroa dig för placering och navigering på webbplatsen, men du kan också bara ändra färger, typsnitt och innehåll i färgen. 1-2-3 och vips så har du en helt ny hemsida redo att lanseras inom några timmar. 

Kundtjänst

En annan punkt där Shopify har imponerat på oss är kundtjänsten. Vi har tidigare varit på liknande plattformar som endast erbjuder skriftlig kundtjänst och självhjälpsartiklar, men inte Shopify! Plattformen är så enkel att de flesta människor sällan behöver kundtjänst, men om behovet skulle uppstå har du ett stort urval att välja mellan.

Först och främst kan du konsultera det stora bibliotek med videor och guider som företagen erbjuder. Här hittar du snabba svar på de vanligaste frågorna, samt några användbara tips.

Om du vill prata med en Shopify-representant kan du göra det via olika kanaler dygnet runt. Du kan nämligen välja själv om du vill prata med kundtjänst via livechatt, Twitter, e-post eller telefon. Det här är faktiskt ett av de bättre utbuden av alternativ vi har sett, så det är definitivt en stjärna i kanten för Shopify.

Sist men inte minst erbjuder Shopify ett antal olika forum där du kan rådgöra med andra användare av Shopify. Om du bara vill lära dig mer om de olika möjligheter som plattformen erbjuder rekommenderar vi att du utforskar “E-commerce University” – en utbildningsplattform från Shopify. 

Pris

Prissättning är ett känsligt ämne för många, men här har Shopify tre enkla modeller. Varje modell har sina egna funktioner och avgifter, vilket gör det enkelt att uppgradera i takt med att din webbutik och försäljning växer. 

Några av de saker som ingår i alla paket är hosting, SSL-certifikat, obegränsat antal produkter, lagring och bandbredd. Du kan också välja att använda en tredje part för betalningshantering, men Shopify tar då ut en procentuell transaktionsavgift. Denna avgift är högst i de prisvärda paketen (Basic Shopify) och blir lägre varje gång du uppgraderar. Men om du väljer att använda Shopify som betalningspartner finns det inga avgifter för transaktioner i din webbshop. 

De tre prispaket du kan välja hos Shopify är:

  • Basic Shopify: 29 USD/mån
  • Shopify: 79 USD/mån
  • Shopify Advanced: 299 USD/mån

För dig som ska starta din första webbshop kommer Basic vara en bra utgångspunkt, men om du redan har lite omsättning så kommer Shopify (79 USD/mån) vara den lösning du får ut mest av. Advanced är å andra sidan bäst för större nätbutiker som upplever hög försäljning och behöver hög bandbredd.

Vem passar Shopify för?

Shopify är en utmärkt plattform för dig som vill starta en egen webbshop men inte vill ta hand om det administrativa arbetet med hosting, utveckling och design. Med Shopify får du en enkel lösning där allt ingår, och olika skalbara prenumerationer som gör det enkelt att utöka din verksamhet över tid. Det bästa är att alla Shopify-lösningar är på samma plattform, vilket innebär att du inte behöver ha att göra med mer än en partner. 

Det bästa av allt är att du kan ha en webbshop igång på bara några timmar genom att använda det enkla Shopify-hemsideprogrammet. Som sagt, du bör vara medveten om att du är nära kopplad till Shopify-plattformen med få möjligheter att byta leverantör på vägen. Detta gör att du bör tänka på att detta är en plattform som du vill använda långvarigt, innan du eventuellt väljer ett mer prisvärt abonnemang. 

När det kommer till företag skulle vi säga att Shopify passar lika bra för dig som driver en liten webbshop, som en större verksamhet. Detta beror på att plattformen är mycket flexibel och att du enkelt kan utöka den med de funktioner du behöver. På så sätt kan du snabbt bygga både frontend och backend anpassat för din verksamhet, vilket gör det möjligt att anpassa plattformen till din verksamhet och inte tvärtom.

Sammanfattning

Shopify är en flexibel och innovativ tjänst för nätbutiker som gör det otroligt enkelt att lansera en egen webbshop. Det är en allt-i-ett-lösning som innebär att du får allt från hosting och SSL-certifikat, till design och betalningshantering inkluderat i samma paket. De erbjuder sin tjänst i tre olika paket; basic, Shopify och Advanced – så här finns lösningar för företag av alla storlekar.

En av sakerna som har gjort Shopify så populär hos företag och privatpersoner är att du utan behov av en designer kan utveckla en webbshop som ser väldigt professionell ut. Allt du behöver göra är att hitta mallen från det urval du vill ha och sedan anpassa den med Shopifys dra-och-släpp-redigerare. Därmed kan du ha en webbshop klar på några timmar, helt utan att behöva skriva kod eller lägga pengar på en designer.

Vår slutsats gällande Shopify är alltså att detta utan tvekan är en bra plattform, men du bör känna till de olika begränsningarna innan du gör ett slutgiltigt val. Vi har tittat närmare på detta i denna recension, så förhoppningsvis har du nu ett bättre underlag för att fatta just detta beslut.

PRØV GRATIS