Recension av Fiverr

Fördelar och nackdelar med Fiverr

Fördelar

 • Lätt att hitta frilansare

 • Ett brett utbud av tjänster

 • Snabb leverans

 • Kostnadseffektivt för företag

 • Skydd för köparen

Nackdelar

 • Mange oerfarna frilansare

 • Stor variation i kvalitet

 • De bästa har ofta långa väntetider

 • Svårt att kontrollera hur mycket arbetstid som lagts ner

 • Kostar ofta extra för ändringar i efterhand

Fiverr är en amerikansk handelsplattform som gör det enkelt för företag att anlita frilansare på kontraktsbasis. Du kan fritt välja vilka tjänster du behöver på plattformen och hitta den bästa frilansaren för ditt jobb. Det som har gjort Fiverr så populärt för outsourcing av kreativt arbete är att det är snabbt och enkelt att hitta leverantörer.

Många företag behöver enkla tjänster utförda av någon, men har inte incitament att anställa någon internt för att göra detta arbete. Det är här som frilansare kommer in som en användbar resurs, och Fiverr är den största webbplatsen för sådant arbete.

Skillnaden mellan Fiverr och andra plattformar för frilansare är att säljarna själva måste marknadsföra sina tjänster på plattformen. Det gör det snabbt och enkelt att söka efter den tjänst du vill ha, bläddra bland portföljer och välja frilansare.

Användarvänlighet

När det gäller användarvänlighet är Fiverr en mycket intuitiv och enkel webbplats att använda. Det är lätt att hitta de olika tjänster som du behöver och du kan enkelt sortera ut olika säljare. Mycket av arbetet sker på plattformen, vilket i sin tur ger dig som köpare ett bättre skydd mot bedrägerier och oseriösa frilansare.

Det vi särskilt gillar med Fiverr är tillgången till tusentals kreativa frilansare efter en registreringsprocess som bara tar några minuter. Första gången du använder Fiverr måste du välja om du vill vara köpare eller säljare, men efter det är du igång på nolltid.

Så snart du har skapat din profil kan du börja anlita så många frilansare som du vill – och detta är något som vi snabbt såg som en fördel med Fiverr. Vi har tidigare testat plattformar som Upwork och Freelancer.com, men här måste du gå igenom hundratals frilansare och annonser för att hitta rätt person för ditt jobb. Med Fiverr behöver du inte göra det, eftersom de låter dig filtrera din sökning med en mängd olika kriterier.

Ett bättre profilsystem

När du letar efter frilansare är det viktigt att ha ett enkelt och tydligt sätt att se på potentiella kandidater. Detta var något som vi saknade på Upwork, och på det här området är Fiverr mycket bättre. De har ett intuitivt säljsystem för frilansare som rankar de olika användarna utifrån erfarenhet, feedback och utfört arbete.

Dessutom får du en översikt över användbar information, till exempel var frilansaren befinner sig, genomsnittlig svarstid, hur länge han eller hon har varit på plattformen och möjligheten att bläddra i hans eller hennes portfölj. På detta sätt kan du hitta en enkel profil som är synlig på alla spelningar som listas på Fiverr.

Rangordning av frilansare på Fiverr

En av de saker som gör det lätt att hitta erfarna frilansare på Fiverr är deras rangordning av profiler. De kallar detta för säljnivåer och det är en sammanfattning av hur en leverantör har levererat tidigare uppdrag. Du kan alltid se vilken säljarnivå en frilansare har bredvid sitt användarnamn. Att använda den här rangordningen kan vara en stor tidsbesparing eftersom du snabbt kan utesluta de mest oerfarna frilansarna från din sökning.

Snabbt summerat baseras säljnivån på tillfredsställelse, tjänstens kvalitet och leveranstid. Nedan hittar du en översikt över de fyra olika nivåerna på Fiverr.

 • Ny säljare – Detta är den första nivån där alla frilansare på Fiverr börjar. Detta är ett tecken på att en frilansare har funnits på plattformen under kortare tid än 60 dagar och ännu inte har utfört något särskilt arbete.
 • Säljare på nivå 1 – Den första nivån som en frilansare når när han eller hon börjar leverera arbete är nivå ett. Detta innebär att en frilansare har varit på plattformen i 60 dagar och har levererat minst 10 framgångsrika uppdrag.
 • Säljare på nivå 2 – När en frilansare har varit verksam på Fiverr i mer än 120 dagar och har levererat minst 50 framgångsrika uppdrag till sina kunder, får han eller hon status som säljare på nivå två på sin profil. Dessa är mer etablerade frilansare som har levererat arbete av god kvalitet.
 • Topprankad säljare – Den högsta nivån för frilansare på Fiverr är topprankad. Det här är frilansare som har varit på plattformen i minst 180 dagar och som framgångsrikt har levererat mer än 100 beställningar till ett värde av minst 20 000 dollar. Det här är de mest pålitliga och erfarna säljarna du kan hitta på Fiverr.

Funktioner och tjänster

Fiverr är i första hand en handelsplattform som kopplar frilansare till potentiella köpare, men du hittar även ett antal användbara funktioner tillgängliga på deras hemsida. Det är framför allt funktioner som ska göra det enkelt att köpa tjänster på Fiverr, samt som är tänkta att skydda köpare mot oseriösa aktörer som kan ha lurat sig in på plattformen.

Kanske har du redan testat Fiverr vid en tidigare tidpunkt, eller funderat på en liknande plattform? Av egen erfarenhet vet vi att både kommunikation och escrow-betalningar är absolut nödvändiga att erbjuda. Tyvärr finns det ett antal oseriösa aktörer på sådana plattformar, vilket ökar vikten av att kunna styra hur ett jobb ska godkännas för betalning.

Här har Fiverr ett smart system som gör det möjligt att ta emot arbetet, utvärdera det och sedan färdigställa det innan man ska betala för ett uppdrag. Nedan kan du se mer om hur ett typiskt uppdrag på Fiverr går till.

Hur du bokar ett jobb på Fiverr

 1. Du söker efter den tjänst du vill köpa från en frilansare på Fiverr.
 1. När du har hittat den frilansare du vill arbeta med väljer du det paket eller den tjänst som bäst passar dina behov. De flesta erbjuder olika priser beroende på hur omfattande och detaljerat arbetet är som du vill ha utfört.
 1. När du väljer ett paket kommer du att bli ombedd att ange alla detaljer och krav som du har för din beställning – kanske har du några inspirerande förslag, tips eller råd som frilansaren kan använda i sitt arbete?
 1. Frilansaren börjar sedan arbeta med din beställning. Hur lång tid du kan förvänta dig att det ska ta bör anges i uppdraget.
 1. Så snart arbetet är klart får du ett meddelande från Fiverr om att frilansaren har laddat upp innehåll som kräver ditt godkännande. Här kan du se resultatet av arbetet och be om eventuella ändringar.
 1. När du är nöjd med ett utfört jobb är det dags att godkänna arbetet. När du gör detta kommer Fiverrs plattform att betala för jobbet och frilansaren får dina pengar utbetalda.

Kommunikation på webbplatsen och via e-post

Alla som någon gång har försökt köpa något på nätet vet hur viktig kommunikationen är. Säljare måste ha möjlighet att ställa frågor under processen, men det är också viktigt att du som köpare kan komma i kontakt med den nuvarande frilansaren om du behöver det. Här erbjuder Fiverr en praktisk chattfunktion med möjlighet att skicka meddelanden, filer och annat mellan användarna på deras plattform. Det är också möjligt att ringa videosamtal via plattformen.

På så sätt kan du kommunicera med de olika parter som är involverade i projektet, dela utkast och filer på ett säkert sätt eller be om ändringar i farten om det blir nödvändigt. All kommunikation på Fiverr är krypterad och endast tillgänglig för de användare som deltar i samtalet.

Kundservice och andra tjänster

Som köpare på Fiverr har du två alternativ för att komma i kontakt med kundtjänsten – e-post och hjälpcentret för köpare. Båda är tillgängliga för att hjälpa dig med köp, men de kan också fungera som stöd om det uppstår en oenighet mellan dig som köpare och säljare på plattformen.

Även om det finns en kundtjänst på webbplatsen är svaren vi fick på våra frågor väldigt varierande. En kundtjänstrepresentant svarade informativt och underlättade vårt arbete, men vi upplevde också vid ett tillfälle att frågan bara markerades som “löst” utan att vi fick något svar överhuvudtaget.

För en plattform som bara fungerar som en mellanhand mellan företag och talanger skulle vi vilja påstå att detta inte är helt acceptabelt. Vi har tidigare kontaktat kundtjänst på Upwork som alltid gett bra svar både på e-post och chatt, något som Fiverr dessvärre brister i.

Det borde vara ett minimikrav att kundtjänsten är intresserad av att hjälpa sina egna kunder på deras plattform, men tyvärr verkar det som om tiden för att lösa förfrågningar var viktigare än att faktiskt hjälpa. Vi var bara i kontakt med två olika rådgivare på Fiverrs kundtjänst, och som vi nämnde var det stor skillnad i de svar vi fick.

Vi tvivlar därför inte på att det finns seriösa kundtjänstarbetare som vill hjälpa till, men det vore kanske en bra idé om Fiverr gjorde en insats för att höja den genomsnittliga kvaliteten inom just det området lite extra. Detta drar ner vår Fiverr-recension en aning, men på det hela taget är det fortfarande en bra tjänst som du kan få ut mycket av som användare.

Priser för jobb på Fiverr

Det finns en stor skillnad i priset på olika tjänster på Fiverr, och frilansarna brukar själva bestämma priset på sina tjänster. Därför är det kanske inte så trevligt att säljare med topprankad status kräver högre priser än vad en ny frilansare kan göra.

Enligt vår erfarenhet återspeglar priset oftast kvaliteten på arbetet, men det är dock något du alltid bör kontrollera i förväg. Vi letade lite efter en frilansare för ett svenskt projekt, och flera aktörer försökte sälja tjänster till höga priser – trotsa att de saknade bra recensioner eller status som topprankade.

För köpare är det därför viktigt att titta på tidigare feedback om utförda jobb och sedan hitta de bästa för det jobb du vill ha utfört. Vi hittade flera jobb som kostade så lite som 5 dollar (en Fiverr – pun intended), men också andra som kunde erbjuda tjänster för över 1 000 dollar per gig.

Det finns med andra ord goda möjligheter till hjälp för alla budgetar på Fiverr, men du bör ta hänsyn till att pris och kvalitet på ett projekt ofta hänger ihop. När det gäller mindre krävande arbete kan det vara värt att ge en ny frilansare en chans att göra jobbet, men om du kräver hög kvalitet skulle vi förmodligen betala lite extra för en säljare på nivå 2 eller topprankade talanger.

För vem passar Fiverr?

Fiverr är en utmärkt plattform för dig som vill erbjuda tjänster online eller som behöver hitta bra frilansare till ett bra pris. Detta kan vara särskilt relevant för små och medelstora företag som inte har möjlighet att betala stora marknadsföringsbyråer för hjälp, men som ändå vill ha innehåll och liknande tjänster producerade. Det finns flera företag som erbjuder att skriva på svenska och de flesta har goda referenser från tidigare arbeten.

Det är viktigt att notera att det finns stora skillnader i vem som vill sälja sina produkter, men du kan ändå få hjälp med det du behöver till ett bra pris. För så lite som 5 dollar är det inte mycket som kan gå fel om du vill ge någon en chans att visa vad hen går för.,

Jag vill också understryka att Fiverr är en utmärkt utgångspunkt för dig som vill erbjuda hjälp med att skriva online. Många har börjat sin karriär som frilansare på liknande plattformar både i Sverige och runt om i världen. Det har också blivit mycket vanligare att använda andra för att skriva ord som används i både marknadsföring och webbplatser. Detta kan vara till stor hjälp för dig som vill leverera ord online, men inte får svar på ansökningar.

Övriga råd

Oavsett om du redan har ett planerat projekt eller om du bara vill utforska de möjligheter som finns där ute är Fiverr en bra tjänst att använda. Här kan du enkelt komma i kontakt med författare och andra frilansare som erbjuder alla möjliga typer av kreativa tjänster (som naturligtvis är lagliga).

Som tidigare frilansare på tjänster som Fiverr har jag två bonustips till dig som funderar på att oftare använda frilansarbete i dina projekt:

Det finns redan ett antal väletablerade profiler på Fiverr, men du kan spara mycket genom att ge en ny frilansare en chans. Många behöver bara en möjlighet att visa vad de går för och är därför villiga att erbjuda lägre priser än andra i Sverige.

Läs feedback från andra med en nypa salt. Tyvärr finns det några oseriösa aktörer som använder tjänster som Fiverr för att hitta billig arbetskraft, men som inte ger seriös feedback efteråt.

Sammanfattning

I vår Fiverr-granskning kom vi fram till att Fiverr är en utmärkt plattform att använda för dina projekt och att du kan spara mycket pengar genom att välja bra frilanstalanger i stället för att anställa någon internt. Det finns tusentals talangfulla personer på Fiverr som erbjuder en rad kreativa tjänster av god kvalitet.

PRØV GRATIS