Recension av Canva
Fördelar och nackdelar med Canva
Fördelar
-
Skapad för icke-professionella
-
Utmärkt urval av mallar
-
Integrering med flera olika plattformar
Nackdelar
-
Inte möjligt med videosamtal
-
Musen försvinner vid co-editing
Många människor behöver grafisk design för olika profiler eller medier, men alla har inte en tillräckligt stor budget för att anlita en professionell designer. Då kan det vara bra att veta att det lyckligtvis finns några budgetvänliga alternativ som man kan använda sig av. En av dessa är Canva, en webbläsarbaserad designplattform som låter dig göra ungefär samma sak som dyrare Adobe Photoshop och Illustrator.
Canva har snabbt blivit en populär plattform bland influencers och andra som behöver designarbete, men lever den upp till all hype? Det ska vi försöka svara på när vi tittar närmare på Canva i vår recension. Ta reda på om detta är lösningen för ditt projekt och vad denna innovativa plattform har att erbjuda.
Användarvänlighet
Det är ingen hemlighet att designverktyg ofta kan vara både komplexa och krävande, men detta är långt ifrån fallet med Canva. Plattformen är särskilt utformad för dem som inte är professionella designers men som vill ha professionella resultat. Så fort vi loggat in fick vi en praktisk genomgång av de mest centrala elementen på plattformen, vilket gjorde att vi snabbt kunde välja mall och komma igång.
Allt du vill uppnå med Canva är lätt tillgängligt på framsidan av instrumentpanelen. Här hittar du också tidigare arbete som automatiskt lagras i ditt moln. En av de saker som imponerade mest på oss var hur många alternativ som finns tillgängliga i gratisversionen. Canva har både betal- och gratisvarianter, men erfarenhetsmässigt är gratisvarianterna ofta ensidiga med stora begränsningar. Detta var dock inte fallet med Canva, så det ger stora bonuspoäng i marginalen.
En av de saker som har gjort Canva så lätt att använda är att de inte har någon komplicerad plattform. Det är lätt att hitta det du vill ha, och om du är osäker kan du slå upp det i sökrutan. En snabb sökning på Youtube, Facebook eller Twitter ledde till ett antal resultat om mallar, guider och inte minst olika förslag till inspiration.
Funktioner
När det gäller funktionalitet har Canva skapat en plattform som till 100 % finns i din webbläsare. Detta gör att du inte tar upp utrymme på hårddisken, både för programvara och för det du har skapat. Jämfört med Adobe Photoshop, som ofta fyller din hårddisk med filer, är detta helt magiskt att arbeta med. Allt är dessutom molnbaserat, så du kan enkelt logga in på ditt Canva-konto från vilken dator som helst.
En relativt ny funktion i Canva är branding. Du kan ladda upp din logotyp och dina färgpreferenser, och Canva kommer automatiskt att komma ihåg dem till nästa gång. Det här är en funktion som gör det otroligt enkelt att behålla en röd tråd i alla konstruktioner som du behöver skapa. Canva har också ett imponerande urval av mallar, så att du kan skapa din egen design – eller helt enkelt anpassa en befintlig design. Särskilt den senare kan se till att du har ett publiceringsklart resultat på nolltid.
Kundeservice
Canva har ett stort hjälpcenter för kundtjänst, eller så kan du välja att skicka ett skriftligt meddelande. Här lovar de svar inom 24 timmar för betalande kunder och inom 7 dagar för gratisanvändare. Vi hade gärna sett att de hade infört en livechatt, men ett välutrustat hjälpcenter gav oss svar på de flesta av våra frågor. Naturligtvis skickade vi också en förfrågan till kundtjänsten, och här fick vi ett svar inom cirka 8 timmar (inom de 24 timmar som utlovats).
Pris
När det gäller priset erbjuder Canva tre olika alternativ som du kan välja mellan:
- Gratis plan – Denna plan har vissa begränsningar.
- Canva Pro – Denna plan kostar 12,99 USD per månad och kan användas av upp till 5 personer.
- Canva Enterprise – Anpassad plan som kostar 30 USD per användare (minst 25 användare).
Vem är Canva rätt för?
Canva är för dig som behöver ett bra designverktyg, men som inte vill lägga ner så mycket tid på det. Här hittar du en rad färdiga mallar med rätt mått, storlek och format. Allt du behöver göra är att lägga in det innehåll du vill att den ska innehålla och sedan ladda ner resultatet. Vi anser att Canva passar utmärkt för dig som är frilansare samt små och medelstora företag som letar efter design att använda på nätet.
Sammanfattning
I vår recension av Canva har vi tittat närmare på vad den här plattformen har att erbjuda. Vi har också tittat på vilka som kan använda Canva och vad det kostar att använda Canva. Sist men inte minst har jag bedömt hur den står sig i jämförelse med andra liknande produkter och om Canva lämpar sig väl för projekt av olika storlekar.