Wix-hemsida: En steg-för-steg-guide för att skapa en Wix-sida

Om du har funderat på att skapa en Wix-hemsida, men inte riktigt vet var du ska börja – då har du kommit till rätt ställe! Vi har utformat den här guiden för att ta dig igenom hela designprocessen för att skapa din egen Wix-hemsida. Wix är ett väldigt användarvänligt drag-and-drop-hemsideprogram, men om du aldrig har använt det tidigare kan det vara lite svårt att veta var du ska börja.

Då kan det vara en bra idé att följa en steg-för-steg-guide som tar dig igenom hela processen. Vi har delat upp det i sex steg för att göra det så enkelt som möjligt. Om du redan har skapat ett eget Wix-konto kan du hoppa direkt till steg 2 i den här guiden, eftersom det första steget främst handlar om att skapa ett Wix-konto. 

Det är dock värt att notera att vi tar upp Wix ADI som en del av steg 1, så om du undrar hur du kan använda det här verktyget kan du läsa mer om det här. 

De sex punkter som vi tar upp i den här guiden är följande:

  1. Skapa ett Wix-konto
  2. Välj en mall
  3. Snabb översikt över Wix-redigeraren
  4. Anpassa din design
  5. Publicera din Wix-hemsida
  6. Underhåll och uppdateringar av en Wix-hemsida

Intresserad av att lära dig mer om Wix som hemsideprogram – eller bara hitta inspiration till hur du kommer igång själv? Då är det bara att läsa vidare i vår steg-för-steg-guide! Här har vi samlat allt du behöver veta om Wix-hemsidor och hur du får ut det mesta av tjänsten. 

Steg 1: Skapa ett Wix-konto

Det första du behöver göra för att använda detta hemsideprogram är att skapa ett konto. Det är stor skillnad på vilken information som olika företag kräver av dig, men Wix kräver endast e-post och lösenord. Du kan nämligen skapa ett gratiskonto, vilket innebär att du inte behöver ange något betalkort för att komma igång med Wix.

Du startar registreringen genom att välja “Get started” på hemsidan. Om du befinner dig på Wix blogg eller någon annanstans på hemsidan kan du också hitta knappar som “Get your own website now” eller “Try for free”. Det är samma process i båda fallen, så tryck på den du känner för.

Wix ADI

När du har skapat ditt konto får du några frågor innan du går in på Wix. Du kan välja att hoppa över dessa, men det kan vara värt att fylla i formuläret. Detta för att Wix ADI ska få en bättre förståelse för vad du vill uppnå med din hemsida. Då kommer mallen du får att vara mer anpassad till dina egna behov. 

Om du inte riktigt vet vad du vill uppnå med din hemsida kan Wix ADI vara ett utmärkt verktyg. Det är bara att svara på frågorna, välja stil och färger – och ladda upp en logotyp om du har en. Sedan kommer Wix med ett förslag på hur din hemsida ska se ut, på bara några minuter. Om du inte är nöjd med förslaget kan du anpassa det i Wix-redigeraren som du vill. 

Steg 2: Välj en mall för din Wix-hemsida

Om du har gjort Wix ADI har du nu redan en mall som är redo att redigeras i Wix Editor. Om du väljer att hoppa över frågorna är det dags att hitta en mall för din hemsida. Det är här som Wix verkligen sticker ut från sina konkurrenter med över 800 olika mallar. 

De är alla sorterade efter kategori, så att du snabbt och enkelt kan söka igenom de som är mest relevanta för dig. Nya mönster läggs till löpande, så det kan vara värt att titta tillbaka senare om du inte är helt nöjd. De flesta människor hittar dock en utgångspunkt att arbeta utifrån.

Men om du vill skapa din webbplats från grunden kan du välja att börja med en tom mall. Då väljer du bara den design du vill ha på din sida, och lägger till innehållet själv. På så sätt kan du påverka layout, färger, bilder och text utan att någon annan redan har lagt till något. Detta är lite mer krävande och vi rekommenderar att de flesta nybörjare väljer en färdig mall första gången. 

Det viktigaste att komma ihåg är att du kan ändra i stort sett allt med en färdig Wix-mall. Du behöver därför inte nödvändigtvis ändra layouten på den mall du väljer. Bilder, färger, text och allt annat kan du flytta, ta bort eller anpassa som du ser i steg 4 i den här guiden. 

Steg 3: En introduktion till Wix Editor

När du har hittat den mall som du vill arbeta med, håller du muspekaren över den och väljer knappen “edit” som dyker upp. Din mall laddas sedan automatiskt in i Wix Editor där det mesta av arbetet görs. Detta är ett otroligt enkelt redigeringsverktyg där du kan dra och släppa olika element var du vill.

Du kan också ändra färger, lägga till nya media eller justera texten som har skrivits in. När du har öppnat Wix Editor har du några olika menyer framför dig. Högst upp till vänster finns huvudmenyn. Här kan du återställa tidigare versioner, ändra tekniska inställningar och uppgradera din prenumeration. 

Till vänster på skärmen finns verktyget dra-och-släpp där du kan välja från en lista med olika objekt. Detta inkluderar färdiga sidor, olika bakgrunder, appar och media som du har laddat upp på ditt konto. Detta är den del av redigeraren som du huvudsakligen kommer att arbeta med. 

På motsatt sida (till höger) hittar du redigeringsverktyget. Det är det du använder för att ändra storlek på text, färger, positionering och liknande. Du kan välja att göra detta genom att trycka på element och sedan använda musen för att ändra dem. Då uppdateras inställningarna automatiskt, men när du väl har fått grepp om plattformen kommer du förmodligen att arbeta mest i den här menyn. 

Slutligen finns det en liten meny längst upp till höger. Här hittar du knapparna Save, Preview och Publish. Det är dessa som du använder för att spara ditt arbete (Wix sparar automatiskt när du gör ändringar), förhandsgranska din sida och eventuellt publicera den online.

Steg 4: Anpassa din design

När du öppnar en mall i Wix-redigeraren är det i praktiken en helt färdig hemsida med innehåll. Det är dock inte ditt innehåll, så det finns vissa ändringar som bör göras innan du publicerar din hemsida. Du kan visserligen välja att publicera den som den ser ut, men det är oftast olämpligt eftersom sidan kan handla om något helt annat. 

Vi rekommenderar därför att du börjar med att ändra färger och layout på sidan så att den ser ut som du vill att den ska göra. Det kan till exempel vara så att du vill ha fler bilder, filmer eller en annan placering på texten. När du har fått det utseende du vill ha kan du börja lägga till ditt eget innehåll.

Då är det bara att klicka på den text du vill ändra och skriva in ny text. Det kan vara lite krångligt att skriva längre texter direkt i Wix-redigeraren, så överväg att först skriva texten i ett dokument för att sedan kopiera och klistra in den på din hemsida. Vissa textprogram låter dig formatera din text lättare, och dessa ändringar kommer till stor del att överföras till Wix efteråt.

När all text är uppdaterad är det dags att ändra det visuella innehållet. Alla bilder på din Wix-hemsida bör vara relevanta för det innehåll du har publicerat. Det skulle se ganska konstigt ut att ha bilder på hundar och katter på en sida om revisorer – eller bilder på revisorer på en sida om hundar och katter.

Du kan hitta ett stort urval av bilder på Wix via Unsplash, ShutterStock och Wix eget mediebibliotek. Om du har egna bilder som du vill använda kan du välja “upload media” och sedan ladda upp de bilder du vill ha. Se bara till att du har rätt att använda alla bilder som du laddar upp till din webbplats. 

Steg 5: Publicera din Wix-hemsida

Steg 4 brukar ta längst tid, men när du har kommit fram till en design som du är nöjd med är det dags att publicera. Då är det knappen “publicera” längst upp till höger som du ska använda. Med den publiceras din webbplats på en automatisk domän från Wix. Din hemsida kommer då att få en URL som ser ut som https://webbskaparen.wixsite.com/mysite – kanske inte den mest seriösa domänen för en ny hemsida. 

Du bör därför överväga att köpa en anpassad domän från Wix som kan länkas till din nya hemsida. Om du vill ha det i en kostnadsfri plan kan du uppgradera till Connect a branded domain-planen. Den kostar 4,50 dollar per månad och låter dig skapa din egen domän. 

Om du däremot har valt att välja en betald plan ingår en anpassad domän under det första året. Du får då en rabattkod som du anger på betalningssidan. Om du vill länka en domän till din hemsida i framtiden kan du göra det från din kontrollpanel. När du har loggat in hittar du knappen Connect a domain på förstasidan. Den tar dig igenom stegen som krävs för att köpa och aktivera en domän för din hemsida.

Steg 6: Underhåll och uppdatering av Wix-hemsida

Många tror att hemsidan är klar när man klickar på publish, men arbetet har knappt börjat. Det är designen och innehållet som tar längst tid, men det är också viktigt att ha en tydlig plan för hur webbplatsen ska underhållas. De flesta har ett syfte med sin sida – antingen för att ge information till kunderna eller för att locka till sig potentiella kunder.

Det är därför viktigt att innehållet på dina sidor är uppdaterat och att den dyker upp i sökmotorerna. Det är här en tydlig SEO-strategi kommer in i bilden. Det handlar om hur du ska publicera nya inlägg på sidan som lockar till sig trafik med hjälp av rätt sökord. Till exempel är “Wix-hemsida” ett relevant sökord för en artikel om Wix-hemsidor. 

Läs även vår guide: Sökmotoroptimering: Allt du behöver veta för att ranka bra

Du bör också se till att du regelbundet publicerar nytt innehåll på din hemsida. Du kan enkelt göra detta med hjälp av blogghanteraren för Wix. Den finner du i din kontrollpanel. Här kan du skapa nya inlägg, redigera befintliga inlägg och ladda upp bilder till din hemsida. 

När det gäller det rent tekniska underhållet av en Wix-hemsida är det inte mycket du behöver tänka på. Eftersom detta är en helintegrerad tjänst uppdaterar Wix själv alla tillägg och appar. Du som har en Wix-sida kan alltså andas ut av lättnad. Du kommer givetvis att få ett meddelande då och då att uppdateringar har gjorts, men rent säkerhetsmässigt är det inte något du måste tänka på.

Sammanfattning

Många människor har behov av en hemsida, men om du aldrig har skapat en förut kan det vara svårt att veta var du ska börja. Därför har vi skapat den här enkla guiden för att skapa en Wix-hemsida i bara sex steg. Här går vi igenom allt från att skapa ett konto till hur du själv kan publicera och skapar en egen domän.

Hur lång tid det tar beror på hur detaljerad du vill vara. Många klarar av att skapa en Wix-hemsida på bara några timmar, medan andra jobbar i flera dagar med att fullända designe. Vårt viktigaste råd är att du väljer en färdig mall som passar din verksamhet och arbetar utifrån den.