Wix vs. WordPress: Vilken tjänst rekommenderar experterna?

När du behöver bygga en hemsida är det troligt att du kommer att stöta på Wix eller WordPress, men vilken av dessa plattformar är bäst att bygga en hemsida på? Vi ska försöka besvara denna fråga genom att jämföra de två plattformarna. Här överväger vi styrkorna och svagheterna hos de två, samt vad du bör känna till innan du startar ditt projekt.

Innan vi går vidare är det värt att klargöra att WordPress och Wix inte är identiska, vilket också påverkar vår bedömning. Wix är, som de flesta vet, ett hemsideprogram. Detta innebär att du får hosting, design och redigering i en och samma plattform. WordPress är ett Content Management System (CMS). Det ger dig mycket mer flexibilitet, men det innebär också att du måste göra mer av de tekniska sakerna själv.

Vi har därför använt oss av lång erfarenhet och upprepade tester för att ta reda på vilken av dessa som var bäst lämpad. Resultatet av detta hittar du i tabellen nedan och mer djupgående i varje avsnitt på den här sidan.

Wix vs. WordPress: En snabb jämförelse

Har du inte tid att läsa hela vårt test? Då har vi samlat de bästa argumenten i tabellen nedan! Här kan du se hur de två plattformarna har klarat sig utifrån olika kriterier.

KategoriWixWordPress
AnvändarvänlighetDet krävs mycket för att hitta ett hemsideprogram som är mer användarvänligt än Wix drag-and-drop-tjänst.WordPress erbjuder mer flexibilitet än Wix, men du bör räkna med en brant inlärningskurva – något som inte gör det särskilt användarvänligt för nybörjare. 
DesignWix erbjuder över 800 olika mallar som du kan välja mellan. Du kan sedan anpassa dessa för att skapa den perfekta hemsidan för dig. WordPress erbjuder en nästan obegränsad tjänst där du kan skräddarsy din hemsida precis som du vill. Det är dock viktigt att notera att detta innebär att det krävs kodning – eller att man anställer någon som kan koda.
Appar och tilläggUtbudet av applikationer på Wix marketplace är inte det största, men du hittar i stort sett allt du behöver. Fördelen är att alla dessa är utvecklade specifikt för Wix, så de kommer alltid att vara kompatibla. WordPress erbjuder ett stort utbud av appar där du kan välja mellan ett antal oberoende utvecklare. Många av dessa kräver dock ett separat abonnemang, vilket ofta kan leda till högre driftskostnader för din hemsida. 
eCommerceWix har investerat mycket i sin webbshopsmodul och den har utan tvekan kommit långt. Du kan till exempel lägga till en webbshop på nästan alla Wix-hemsidor genom att uppgradera till deras e-handelspaket. WordPress har ingen egen tjänst för webbshoppar, men du kan använda populära alternativ som WooCommerce. Detta gör WordPress till ett bättre alternativ för dig som vill skapa en renodlad webbshop på plattformen. 
BloggningWix har en enkel redigerare för blogginlägg där du kan använda kategorier, taggar, lägga till författare och liknande. WordPress däremot har en mycket mer avancerad editor där du kan anpassa inlägg och lägga till en mängd olika medier. 
SEOWix låter dig ändra grundläggande saker som meta, beskrivning och taggar – men för mer avancerad SEO är plattformen långt ifrån imponerande. WordPress har inte heller något stort SEO-utbud, vilket innebär att du måste ladda ner ett tillägg som Yoast för att stärka din SEO-strategi på plattformen.
UnderhållWix-plattformen är inte öppen för externa utvecklare, vilket innebär att all programvara du kommer i kontakt med kontrolleras av Wix. För dig som användare innebär det att du inte behöver oroa dig för uppdateringar och liknande – detta fixar Wix. WordPress har ett mycket större behov av underhåll än Wix. Detta beror på att du ansvarar för driften och därmed även för uppdateringar, säkerhetskopiering och liknande på din hemsida. 
KundtjänstWix erbjuder ett dedikerat team som kan kontaktas dygnet runt via olika kanaler. WordPress är öppen källkod, så det finns inget företag som kontrollerar tjänsten. Det finns dock ett antal aktiva gemenskaper och forum som kan hjälpa till med olika problem. 
PrisWix har sju olika planer som sträcker sig från att vara gratis till cirka 59 dollar per månad. Detta inkluderar allt du behöver för att driva din hemsida. WordPress är i teorin gratis, men det tillkommer kostnader för webbhotell, domäner, tillägg och liknande. Du behöver därför avsätta 200-1 500 dollar per år beroende på dina behov och specifikationer.
Vill du prova själv?Prova Wix GratisProva WordPress Gratis

Användarvänlighet

En av de saker som har gjort Wix till en av de mest populära plattformarna för nya hemsidor är dess oslagbara användarvänlighet. Här kan du snabbt och enkelt använda deras drag-and-drop-editor för att skapa den webbplats du vill ha. WordPress har en mycket brantare inlärningskurva, och många kommer förmodligen att tycka att gränssnittet är lite tekniskt krävande i början. 

Vi har därför inga tvivel om att Wix vinner när det kommer till användarvänlighet. Detta är inte heller någon överraskning, eftersom Wix är särskilt utformat för en nybörjares behov. Här kan du välja en av 800 olika mallar och sedan anpassa den precis som du vill.

Design

Med över 800 olika mallar är Wix stark i kampen om design, men WordPress är fortfarande aningen bättre. Detta beror på att deras plattform med öppen källkod gör det möjligt för ett antal externa utvecklare att skapa mallar för plattformen. För dig som användare innebär det att du kan köpa ett WordPress-tema online och ladda det på din hemsida. På så sätt är urvalet nästan obegränsat och den klara segern går till WordPress. 

Appar och tillägg

Wix tillåter inte externa utvecklare på sin plattform, vilket länge har inneburit ett begränsat utbud av applikationer att välja mellan. De har fortfarande inte öppnat plattformen, men de har lanserat ett antal egna tillägg som kunderna kan använda. På så sätt kan du få det mesta av funktionaliteten tillagt på din webbplats. Det är dock långt ifrån tillräckligt bra jämfört med det urval du hittar på WordPress. Det finns fler än 50 000 tillägg för WordPress CMS, så här kan du söka och hitta något som passar dig. 

eCommerce

Båda plattformarna har försökt ta sig in i nischen för online shopping – men endast Wix har en egen tjänst. För några år sedan introducerade de en separat modul som ger användarna tillgång till ett antal funktioner relaterade till att driva en webbshop på Wix-hemsidor. På WordPress måste du dock installera ett tillägg som WooCommerce om du vill lansera en webbshop. WooCommerce är dock en gratistänst med öppen källkod som fortfarande har vissa fördelar som Wix inte erbjuder.

Kundtjänst

Det kan vara mycket att tänka på när du skapar din första hemsida, och det är bra att ha någon att fråga. Wix erbjuder kundsupport via flera olika kanaler, vilket innebär att de aldrig är långt borta. WordPress är en plattform med öppen källkod, vilket innebär att det inte finns något företag bakom tjänsten. Du måste därför använda forum och olika utvecklarmiljöer för att få hjälp med problem som rör WordPress. Det finns ett antal sådana lösningar på nätet, men vi föredrar att ha ett kundtjänstcenter som vi kan vända oss till – detta gäller särskilt när du skapar din första hemsida, så här går segern till Wix. 

Bloggning

När det gäller bloggande är det ganska lika mellan dessa två jättar, men WordPress är lite bättre här. Det beror på att Wix editor är alldeles för enkel. WordPress har en omfattande redigeringsfunktion där du kan lägga till videor, bilder och en mängd olika plugins direkt i dina inlägg. På så sätt kan du skapa visuella inlägg precis som du vill, på ett nästan obegränsat sätt. 

Behov av underhåll

En krävande del av att ha en webbplats är underhåll – eller åtminstone kan det vara det. Om du väljer en lösning som Wix kommer du undan med detta relativt billigt. Företaget ser nämligen själv till att uppdatera alla appar och tillägg som finns på deras plattform. Har du byggt upp din hemsida med WordPress kommer du själv att vara ansvarig för att kunna använda CMS, tillägg och andra saker som befinner sig på ditt webbhotell

Pris

Experterna var något oeniga här, men detta beror på olika tolkningar av prisunderlaget. Wix är, som de flesta vet, en betaltjänst där du kan välja mellan sju olika abonnemang. WordPress är i teorin gratis, men det innebär en hel del indirekta kostnader för domäner, webbhotell osv. Här har vi valt att titta på de totala kostnaderna för din hemsida – och det råder ingen tvekan om att Wix ger mest valuta för pengarna. 

Sammanfattning

Om du skapar din första webbplats är det viktigt att du gör det på en plattform där du får tillräckligt med vägledning, men också att funktionaliteten är anpassad. De flesta kommer förmodligen att behöva välja mellan Wix och WordPress – och det är dem vi har försökt jämföra i den här artikeln. Vi har tittat på vad de olika plattformarna erbjuder och vilka som är bäst lämpade för nybörjare.