Wix vs Webnode: Få reda på vilken tjänst du borde testa

Tidigare var du tvungen att kunna både kodning och design för att lansera en hemsida, men det är lyckligtvis inte längre fallet. I dag finns det ett antal så kallade hemsideprogram som gör det möjligt att snabbt och enkelt skapa en egen hemsida. Detta har dock lett till ett nytt problem – vilken av de många hemsideprogrammen ska man välja? 

För de flesta kommer valet att stå mellan Wix och Webnode – två av de mest användarvänliga plattformarna för att bygga hemsidor. Våra testare har tidigare testat båda dessa produkter grundligt, men aldrig ställt dem mot varandra. Det är vad vi ska försöka göra i den här artikeln för att äntligen få ett svar på vilken som är bäst att välja. 

Som utgångspunkt har vi försökt att göra samma uppgifter i båda programmen. På så sätt kan vi snabbare testa funktionerna och se hur de konkurrerar med varandra. Vi ville ta reda på vilket av dessa som är det bästa alternativet, och resultatet av detta test finner du getnom att läsa vidare nedan. 

Wix vs. Webnode: En kort sammanfattning

Om du inte har tid att läsa hela undersökningen har vi sammanfattat de viktigaste punkterna i tabellen nedan. 

KategoriWixWebnode
AnvändarvänlighetMed sin drag-and-drop-tjänst är Wix utan tvekan ett av de mest användarvänliga hemsideprogrammen på marknaden. Webnodes tjänst liknar Wix och är utformad för nybörjare och tar bara några minuter att installera. 
DesignWix erbjuder ett urval på över 800 olika mallar som du enkelt kan anpassa efter dina egna önskemål. En del av dessa är lite för simpla, men du kommer säkert att hitta något med potential. Webnode har en bra utvald minimalistisk design som med hjälp av deras drag-och-släpp-redigerare enkelt kan resultera i en professionell hemsida. Urvalet är inte lika stort som hos Wix, men designerna är mer moderna. 
Applikationer och tilläggGenom Wix App Market ® erbjuder Wix ett brett utbud av program som gör det möjligt att lägga till funktioner till din hemsida.Webnode har ett något begränsat urval av program, men du hittar allt det nödvändigaste.
eCommerceGenom att uppgradera till eCommerce-modulen för Wix kan du snabbt och enkelt lägga till en fungerande webbshop i de flesta av Wix mallar. Webnode har också en egen modul för webbshoppar, men den är dyrare och lite mindre funktionell än Wix-modulen. 
BloggningWix har en funktionell redigerare som låter dig skriva, redigera och lägga till olika element i dina inlägg. Jämfört med WordPress är detta ganska begränsat, men det gör definitivt jobbet. Webnode har ett eget redigeringsprogram för bloggar, men i det är det svårt att lägga till videor, bilder och andra element utöver text. Det är därför lite begränsat jämfört med Wix. 
SEOWix SEO Wiz tar dig igenom allt du behöver veta om SEO för att öka den organiska trafiken till din hemsida. Webnode har en mer än tillräckligt bra tjänst för att du ska kunna ändra meta, taggar och beskrivningar för att öka din SEO-strategi. 
Behov av underhållWix är en helintegrerad plattform, vilket innebär att företaget självt kontrollerar alla tillägg och programvaror. För dig som kund innebär det att du inte behöver sköta uppdateringar av dessa på din hemsida. Precis som Wix är Webnode en integrerad plattform där du inte behöver oroa dig för underhåll. Din hemsida uppdateras automatiskt när Webnodes utvecklare lanserar nya tjänster. 
Kundtjänst och hjälpWix erbjuder kundservice dygnet runt via chatt, telefon, sociala medier och flera andra kanaler. Webnode erbjuder e-postsupport och ett stort bibliotek med guider på olika språk. Här har de en bit kvar innan de kan mäta sig med Wix. 
PriserWix erbjuder åtta olika planer, inklusive en gratisversion. Detta gör plattformen skalbar och enklare att anpassa för olika budgetar. Webnode erbjuder en liknande modell och prisklass som Wix för närvarande. Här får du en relativt enkel skalning som kan uppgraderas med tiden.
Vill du prova själv?Prova Wix kostnadsfrittProva Webnode kostnadsfritt

Användarvänlighet

När vi talar om ett hemsideprogram är användarvänlighet ofta den viktigaste punkten. Detta beror på att användarna ofta skapar sin allra första hemsida, vilket därmed kräver ett funktionellt men enkelt verktyg. Vi har därför skickat både Wix och Webnode till vår testpanel för utvärdering, och feedbacken var tydlig. 

Båda plattformarna erbjuder en utmärkt tjänst som bygger på en drag-and-drop-mekanism för att utforma hemsidor. Wix är dock betydligt mer flexibelt vad gäller design och ramverk, så här gav vi Wix en knapp seger över Webnode vad gäller användarvänlighet.

Design

Båda plattformarna bygger på att använda olika mallar som grund för vidare design. Här kan Wix skryta med ett utbud på över 800 olika mallar, medan Webnode är mycket mer begränsad. Många av Webnodes mallar är ganska minimalistiska och kan därför fungera bra som ramverk, men vi föredrar dock Wix på den här punkten. Där är det mycket enklare att hitta en mall som är i stil med det du söker, sedan enkelt redigera innehållet. 

Appar och tillägg

På den här punkten var det knappast någon tvekan om vem som skulle ta hem segern. Wix App Market® ger tillgång till ett stort urval av program och tillägg som alla har utvecklats av Wix egna programmerare. Detta ger goda möjligheter att lägga till olika funktioner till din hemsida inom det ramverk som Wix tillhandahåller. En annan fördel med detta är att alla appar automatiskt uppdateras som en integrerad del av Wix plattformen.

eCommerce

Båda aktörerna har lanserat sina egna e-handelsmoduler och de är relativt lika i sin design. De är också ganska lika när det gäller vad du får för pengarna, så på denna punkt blev det oavgjort mellan Webnode och Wix. Å andra sidan är det värt att notera att Wix har bättre anpassningsförmåga när det gäller utseende och design av webbshoppar tack vare det mycket större urvalet av mallar. 

Bloggning

Vad gäller bloggandet är både Wix och Webnode bra kandidater med sina tjänster. Båda låter dig designa en jobbsajt och sedan publicera innehåll med en integrerad editor. Det som däremot skiljer dem åt är denna editors funktionalitet. Webnodes editor för inlägg är relativt förenklad och ger nästan ingen funktionalitet utöver att redigera text. Wix editor, å andra sidan, låter dig lägga till videor, bilder och ett antal andra funktioner som en del av inlägget. Nu kommer detta inte att ha så stor påverkan för en ren textblogg, men om du ska använda video och andra element som en del av din verksamhet skulle vi förmodligen gå på Wix för detta ändamål.

SEO

Sökmotoroptimering är en viktig del för att öka din hemsidas synlighet, men det är här som hemsideprogram länge har haft ett dåligt rykte. Som tur är har de under de senaste åren gjort ett antal uppdateringar som är mer inriktade på SEO. För närvarande är vi därför mycket nöjda med både Wix och Webnode, som låter dig ändra taggar, lägga till beskrivningar och olika nyckelord för att förenkla genomförandet av din SEO-strategi. 

Dessutom är det värt att notera att Wix SEO Wiz™ är ett verktyg som endast erbjuds av Wix. Detta är en praktisk assistent som hjälper dig med allt du behöver veta om SEO på en ny hemsida. För dem som aldrig har gjort detta tidigare kan SEO Wiz™ betraktas som en gratis snabbkurs i sökmotoroptimering som ingår i din prenumeration. Detta talar också för att Wix är en bättre utgångspunkt för nybörjare. 

Behov av underhåll

Underhåll är en viktig del av driften av en hemsida, men genom att välja en integrerad plattform slipper du större delen av denna hantering. Både Wix och Webnode uppdaterar sina system automatiskt, vilket innebär att de också uppdaterar din hemsida utan att du behöver göra något. Detta är en fördel med sådana system jämfört med till exempel WordPress där du måste uppdatera enskilda tillägg, CMS och webbhotell själv varje gång en ny version lanseras. 

Sammanfattning

När det gällde att bestämma vilket hemsideprogram som var lämpligast var det ingen tvekan om att det skulle bli ett svårt beslut. Vi har därför sett närmare på vad Wix och Webnode har att erbjuda, och jämfört detta med varandra. Vår slutsats i den stora frågan är att båda är utmärkta tjänster, men att Wix är bäst på ett antal punkter – bland annat SEO och design. 

Detta, i kombination med den underliggande funktionaliteten hos båda plattformarna, gjorde att vi valde Wix som det bästa hemsideprogrammet för dig som vill bygga din egen hemsida idag. Här får du en helt integrerad plattform med alla verktyg och möjligheter du behöver för att bygga en professionell hemsida, utan att du behöver veta något om kodning eller HTML. 

På så sätt kan du snabbt och enkelt välja en mall, anpassa den efter dina önskemål och publicera din webbplats på Wix.