Hur man tjänar pengar på att blogga: En fullständig guide (2023)

Många som startar sin första blogg gör det som ett roligt projekt relaterat till ett ämne som de gillar att skriva om. Få av dem har en vision om att deras blogg ska börja generera pengar, men att blogga har faktiskt en imponerande potential. Att tjäna pengar på att blogga är inget som sker över en natt, men det behöver inte vara ett orealistiskt mål. 

I den här artikeln kommer vi därför att titta närmare på några punkter du bör tänka på när du börjar, samt några effektiva sätt på vilka du kan tjäna pengar på din blogg. Att skriva en framgångsrik blogg är inte så komplicerat som många tror, ​​och det är precis vad vi ska visa dig hur du uppnår i den här guiden.

Läs vidare om du vill lära dig mer om bloggande och hur du kan tjäna pengar på att blogga på rekordtid. 

Se till att du har en bra grund

Innan vi går in på de olika metoderna du kan använda för att tjäna pengar på din blogg är det viktigt att vi går igenom grunderna. Det finns vissa riktlinjer som det är viktigt att hålla sig inom om du har skapat en blogg för att tjäna pengar på. Du kan även tjäna pengar på att skriva för någon annan, men det återkommer vi till senare. 

Här är fem viktiga punkter för dig som vill starta en egen blogg och tjäna pengar på ditt arbete på lång sikt. Du kan givetvis nå framgång utan dessa punkter med, men i de flesta fall kan det bli en lång och tuff process.

1. Fokusera på ämnet

Ett misstag som många nybörjare gör är att sikta för brett i sina första inlägg. Om du vill skapa en framgångsrik blogg är det viktigt att den har ett tydligt ämne. Om du skriver en blogg om katter och hundar bör du t.ex. hålla bilar och båtar borta från den, även om du känner att du vill skriva om dem också. Anledningen till att vi påpekar detta är att det finns otaliga bloggar som vänder sig till samma läsare, och det är därför viktigt att du etablerar dig som en bra informationskälla om exakt det ämne du skriver om. 

2. Kvalitet

När det gäller bloggande är kvalitet viktigare än kvantitet. Många tror att det handlar om att publicera så många inlägg som möjligt på så kort tid som möjligt, men det är sällan vägen till framgång. Kom ihåg att det är riktiga människor som ska läsa dina inlägg, så se till att du ställer höga krav på kvalitet. Återkommande läsare har ett högre värde på lång sikt jämfört med kortsiktig trafik, vilket också har stor betydelse för din möjlighet att tjäna pengar på din blogg.

3. Värde för läsarna

Detta hänger nära samman med punkt två, men kan inte nog betonas. Varför ska någon läsa din blogg? Troligtvis söker läsarna svaret på något eller vill lära sig mer om ett visst ämne. Därför är det viktigt att inläggen faktiskt ger läsarna ett värde som motsvarar förväntningarna. Ta det här inlägget om att tjäna pengar på att blogga som exempel. Om du hade klickat på det här inlägget och vi hade pratat om hur du kan duscha din katt hade du förmodligen inte kommit tillbaka.

4. Engagemang

Ett effektivt sätt att se hur ditt innehåll presterar är att undersöka engagemanget. Det handlar om hur länge dina läsare stannar på din blogg och om de faktiskt läser inlägget. Om du till exempel har skrivit ett inlägg på 5 000 ord, men dina läsare i genomsnitt spenderar 30 sekunder på sidan, är det osannolikt att de har läst det.

5. Auktoritet

När det gäller att locka till sig läsare på nätet är auktoritet ofta en viktig fråga. Det kanske låter som ett märkligt begrepp, men det handlar i hög grad om hur pålitlig du är som källa. Varför skulle någon tro på vad du har att säga om ett ämne framför vad din granne säger? När det gäller hemsidor är det auktoriteten på ett ämne som påverkar var du hamnar i sökresultaten.

Tjäna pengar på att blogga

Nu när vi har tittat på vad som är viktigt för att locka läsare har vi äntligen kommit till det som alla har undrat – hur man tjänar pengar på att blogga. Här har vi samlat en rad olika strategier som du kan använda på din blogg. Det viktigaste att lägga märke till här är att de flesta bara väljer en. 

Om du vill tjäna pengar på din blogg är det ofta en bra idé att sprida ut potentialen lite, och välja några olika metoder som kan generera intäkter på ditt innehåll. Ett bra exempel på detta kan vara att ha några sponsrade inlägg i kombination med reklam och affiliatemarknadsföring.

1. Annonser

Det vanligaste sättet att tjäna pengar på att blogga via annonser på din sida. Det finns ett antal olika nätverk som gör det möjligt att automatisera detta på ett enkelt sätt. Google AdSense är till exempel en av de vanligaste. Det fungerar genom att du får betalt baserat på hur många som klickar på en annons, dvs. pay-per-click (PPC). 

Om du har en blogg med många läsare är detta en bra idé. Om du däremot har en mer genomsnittlig blogg kan du fortfarande få några tusen i månaden, men det är knappastnågot du blir rik på. Detta är dock en väldigt passivt metod för att tjäna pengar på din blogg, så det är värt att prova.

2. Affiliate marketing

Detta är ett begrepp som många undrar över, och det handlar om innehållsmarknadsföring. Det fungerar så att du nämner en produkt eller tjänst på din blogg och sedan får en provision när läsarna köper produkten via din länk. Det kan vara ett otroligt lukrativt sätt att tjäna pengar på, men det finns några fallgropar som du bör undvika. 

När du ser bra erbjudanden om provision kan det vara frestande att marknadsföra produkter som inte är relevanta för dina läsare. Detta kan dock snabbt ge ett dåligt intryck av din blogg och därmed i slutändan kosta dig mer än vad den tjänar. Om du ska använda innehållsmarknadsföring bör du därför se till att det är seriösa produkter som är relevanta för dina läsare. 

En blogg om husdjur kan till exempel marknadsföra olika produkter för dessa djur. På samma sätt kan en blogg om bilar marknadsföra tidskrifter, bildelar eller andra liknande tjänster. Det viktigaste är att du är kritisk till det du marknadsför och att du faktiskt kan gå i god för de produkter du rekommenderar. Kom ihåg att dina läsare faktiskt kommer att göra dessa köp på grund av din rekommendation. Om de får en dålig upplevelse kommer det snabbt att påverka hur de ser på din auktoritet och trovärdighet. 

3. E-postmarknadsföring 

Det kanske låter konstigt, men e-postmarknadsföring kan faktiskt vara otroligt attraktivt. Här kan du skräddarsy ett meddelande med relevanta produkter och skicka det direkt till dina mest relevanta läsare. För dig som bloggare kan det därför vara bra att samla in e-postadresser via att erbjuda ett nyhetsbrev eller liknande. 

Det finns flera sätt att göra detta, men det är viktigt att hålla din metod uppdaterad. Om du annonserar med ett nyhetsbrev bör du regelbundet skriva nya. Ett annat sätt att samla in e-post är genom så kallade “lead magnets”. Detta är landningssidor där du erbjuder något värdefullt i utbyte mot dina läsares e-postadresser.

Du kan till exempel erbjuda en gratis e-bok, mallar, smakprov på content eller liknande. Det viktigaste är att läsaren får en känsla av att ha fått något värdefullt i utbyte mot sina kontaktuppgifter. Om detta görs på rätt sätt kan det snabbt bli ett effektivt sätt att samla in kontaktinformation. 

4. Att skriva för andra

Vi har i första hand fokuserat på hur du kan tjäna pengar på din egen blogg, men det finns också ett annat alternativ. För att du ska kunna tjäna pengar på din blogg är det viktigt att den har trafik och innehåll. Detta är ofta något som tar tid att bygga upp, och då kan det vara attraktivt att tjäna lite pengar i väntan på detta.

Att skriva för andras bloggar har länge varit ett attraktivt sätt att tjäna pengar på bloggning. Du skriver inlägg för någon i utbyte mot kommentarer, vilket innebär att du kan tjäna pengar från första stund. Det här är egentligen lite off-topic, men det är definitivt värt att överväga som en potentiell inkomst när du bygger din egen blogg.

5. Sälja kurser

Kan du lära ut något som är relevant för dina läsare? Då kan det vara attraktivt att göra detta genom en kurs. Att sälja kurser har blivit en mycket lukrativ affärsverksamhet för många bloggare, och det är mycket enklare att starta upp än många tror. Allt du behöver är lite tid, ett ämne och helst en kamera. 

Sedan kan du skapa lektioner, uppgifter och innehåll som tillsammans utgör en kurs. Ladda upp detta på en SaaS-plattform som gör att du kan tjäna pengar på det utan att behöva bygga upp infrastrukturen själv. Här kan vi nämna Teachable och Udemy som två bra alternativ. 

6. Erbjud digitala produkter

Har du någonsin gjort en mall i Excel, Canva eller andra program som tog lång tid att färdigställa? Då är du förmodligen inte ensam. Du är inte heller ensam om att behöva en sådan produkt, och det finns många som tjänar bra med pengar. Att sälja digitala produkter kan vara en passiv, men attraktiv sidoinkomst för din blogg. 

Allt du behöver göra är att skapa dem en gång och sedan inrätta ett system för att sälja produkten. Så länge den är relevant för dina läsare kan du marknadsföra samma produkt om och om igen. Det finns flera plattformar där du kan sälja digitala produkter, men Shopify och Etsy är nog de mest populära.

7. Sälj gästinlägg

När du väl har etablerat en god läsarskara och har trafik till din blogg kan detta vara något som lockar andra. Ett vanligt sätt att tjäna pengar på detta är att regelbundet sälja så kallade gästinlägg. Det fungerar så att du skriver ett inlägg (eller låter någon skriva ett inlägg) som sedan publiceras på din blogg. 

Detta inlägg ska naturligtvis hänvisa till köparens hemsida eller blogg. På så sätt kan du hänvisa dina läsare till den nya hemsidan och samtidigt få betalt för det. Se dock till att du endast hänvisar till sidor som är relevanta för dina läsare. Kommer du ihåg vad vi sa tidigare om hundar, katter och bilar? Det gäller här med. Om du har en blogg vars läsare är intresserade av motorsport kanske de inte uppskattar en sida om hästar. 

8. Sponsrade inlägg

På samma sätt som affiliatemarknadsföring kan du också använda sponsrade inlägg som en inkomstkälla. Det är inlägg där du får betalt för att skriva innehållet. Detta kan vara attraktivt för rätt partnerskap, men det är mycket viktigt att ta hänsyn till marknadsföringslagen. Allt betalt innehåll måste vara synligt markerat som betalt. 

Flera bloggare har drabbats av problem med sponsrade inlägg, så detta är något som konsumentverket fokuserar på. Missa inte attraktiva samarbeten, men se samtidigt till att det du publicerar är förenligt med gällande regelverk för reklam.

Sammanfattning

Det finns många sätt på vilka du kan tjäna pengar genom att blogga, men om du precis har kommit igång kan det vara svårt att veta var du ska börja. Vi har därför tittat på ett urval av metoder som du kan använda för att tjäna pengar på din blogg. Dessutom har vi tittat på vad som är viktigt för de som är nybörjare. En bra blogg kräver kontinuitet och hårt arbete, så se till att du bygger en solid grund från allra första inlägget.