Skapa CV: Hur man enkelt skapar ett CV som blir uppmärksammat

Oavsett om du söker ditt första jobb eller om du bara vill prova något nytt behöver du ett CV. Detta är något som alla rekryterare frågar efter när de bedömer kvalificerade kandidater. Konkurrensen om uppmärksamhet har dock ökat under de senaste åren, vilket gör att behovet av ett unikt CV är ännu större. Vi talar inte nödvändigtvis om att ha exceptionella kvalifikationer som överglänser alla andra sökande, utan snarare om ett visuellt CV som fångar läsarens uppmärksamhet.

Det finns otaliga mallar på nätet, men många av dem är ofta överanvända eller svåra att anpassa till dina egna önskemål. Därför kan det vara bra att skapa ett eget CV från grunden när du behöver sticka ut från mängden. Då kan det vara bra att veta att det finns enkla verktyg som låter dig göra just det. 

Varför behöver du ett CV?

När du söker jobb är det viktigt att ta reda på varför du passar bra för jobbet, så att du ökar sannolikheten för att bli kallad till intervju. Det första steget i en sådan process är därför oftast att söka ett jobb med hjälp av ditt CV samt grundläggande personuppgifter. Rekryteraren fattar sedan ett beslut om vem som ska kallas till intervju baserat på de CV:n som skickats in. 

Många kan därför frestas att skriva ett långt CV där de mer eller mindre kartlägger hela sin livshistoria. Detta ger sällan ett snyggt intryck, och senare i den här guiden kommer vi att titta på varför. Låt oss först ta en närmare titt på vad du bör ha med i utformingen av ditt CV. 

Vad bör ett CV innehålla?

När någon börjar läsa ett CV finns det mycket information som de förväntar sig att du ska ha med. Det är inte nödvändigtvis information som gör att du hamnar längst fram i kön, men om du saknar denna information kan du snabbt hamna längst bak, eller i värsta fall i papperskorgen. För att se till att du har den information som ett CV bör innehålla har vi listat de mest grundläggande i listan nedan. 

  1. Kontaktinformation – Det är kanske självklart, men ett CV måste innehålla information om hur en potentiell arbetsgivare kan kontakta dig. Här är det viktigt att hålla det så konkret som möjligt, och därför ska du ange namn och ålder, postadress, e-post, mobilnummer och eventuellt LinkedIn-profil om du har en sådan.
  2. Nyckelkvalifikationer – Vad är det som gör dig attraktiv för den här tjänsten? Ange alla relevanta kvalifikationer som du har och som är relevanta för den här tjänsten. Detta kan göras i form av en sammanfattning där du svarar på följande frågor: Vem är du?
  3. Arbetserfarenhet – Många arbetsgivare bedömer de sökande utifrån arbetslivserfarenhet snarare än utbildning. Se därför till att du tar med alla tidigare erfarenheter som du har. Här kan det vara bra att ta med så många jobb som möjligt, men skippa sommarjobbet du hade i gymnasiet. 
  4. Utbildning – Även om många arbetsgivare föredrar kandidater med arbetslivserfarenhet är utbildning också viktig. Detta gäller särskilt yrken där en särskild utbildning är ett krav för att kvalificera sig. Här rekommenderar vi att du anger din högsta utbildningsnivå. Förskola och gymnasium hör inte hemma i ett CV om du är minst 16 år gammal. 
  5. Annan relevant erfarenhet – Detta är ofta en punkt som du kan skryta med lite grann, men du får inte smöra för mycket. Ta med alla kurser, certifieringar och volontärarbete som kan vara relevanta för arbetstagarna att känna till. 
  6. Referenser – Detta är kanske en av de viktigaste punkterna i ditt CV. Här hittar du dina referenser från tidigare anställningar och kontaktuppgifter till dem du hänvisar till. OBS: Se till att du endast anger personer som faktiskt är medvetna om att du har använt dem som referens. Fråga därför alltid innan du lägger till någon som referens i en ansökan. 

Bör man ha med en bild på sig i sitt CV?e

Vi rekommenderar alltid att du tar med en bild i ditt CV, men du bör vara selektiv när det gäller vilken bild du använder. Det ska vara en tydlig och förtroendeingivande bild av dig, helst placerad i det övre hörnet av ditt CV. På så sätt blir det lättare för läsaren av CV:t att komma ihåg vem det handlar om.

I de flesta fall är det bra att ta en egen bild för att använda den i ditt CV. På så sätt kan du klä dig elegant och se till att du har en neutral bakgrund. Gör ditt bästa för att undvika att använda familjefoton, semesterbilder och slumpmässiga ögonblicksbilder som du har hittat på din telefon. Kom ihåg att bilden ska presentera dig som arbetstagare, inte visa var du var på sommarsemestern för fyra år sedan. 

Hur du skapar ett CV med Canva

I den här guiden vill vi visa dig hur du kan skapa ett visuellt snyggt CV utan alltför mycket kontroll. Vi har därför börjat med Canva, som är ett otroligt enkelt designprogram baserat på webbläsaren. Du kan så klart använda Adobe Photoshop, Word eller liknande – men dessa kräver ofta att du har vissa kunskaper. Canva däremot är utformat för att icke-professionella designers ska kunna skapa professionell design. 

Det bästa av allt är att deras CV-arkiv är en del av den kostnadsfria prenumerationen, vilket innebär att du bara behöver ett Canva-konto – ingen prenumeration. Du måste alltså ha ett Canva-konto, så om du inte redan har skapat det är det dags att göra det nu. 

Steg 1: Hitta en mall

När du har konfigurerat din Canva-användare är det dags att komma igång. Det första du behöver göra är förstås att logga in på Canvas hemsida. Därefter måste du hitta en mall som du kan använda för ditt CV. 

Du kan enkelt göra detta genom att söka efter resume i sökrutan högst upp på sidan. Canva visar dig sedan alla tillgängliga mallar som de har att erbjuda. En sökning på resume ger imponerande 7 795 träffar – så här kan du verkligen hitta något som passar din smak. 

Även om det kan vara frestande att välja en djärv design rekommenderar vi att du väljer något som är stilfullt men också elegant. Kom ihåg att alla som inte känner dig sedan tidigare ska läsa detta för att få en uppfattning om dig som person. 

Steg 2: Fyll i ditt CV

När du har hittat den mall du vill använda är det dags att göra den till din egen. Därefter kommer vi att prata om hur du fyller i rätt information och hur du ersätter bilden på mallen med en bild av dig själv. Låt oss börja med den text som är mest krävande att ändra. 

Det första du bör veta är att varje sektion av text är en egen behållare, vilket innebär att du kan formatera, ändra och anpassa dem utan att göra något med resten av texten på sidan. Allt du behöver göra är att trycka på en ruta med text, markera den och sedan ersätta den med din egen. 

När du har skrivit klart texten kan du ändra bilden på CV:t. Du går då till uploads för att ladda upp den bild du vill använda. Sedan behöver du bara dra den från uppladdningar till den plats där du vill att den ska placeras. Om det redan finns en bild på CV:t ersätts den automatiskt med din bild när du drar över den. Bilden kommer också att ha samma storlek, så du behöver inte ta itu med formatering under processen. 

Om du har kommit hit bör CV:t ha en text som passar dig och en bild på rätt person. 

Steg 3: Ge ditt CV en personlig touch

Nu börjar ditt CV verkligen att ta form, men du kan fortfarande ge det en personlig prägel. Med hjälp av Canva kan du lägga till olika element, ändra färgen på den befintliga designen eller flytta runt saker och ting. Det finns utrymme för lite kreativitet här, men inom rimliga gränser. Kom ihåg att du vill sticka ut, men inte göra ditt CV svårt att läsa. 

Sammanfattning

Ett bra CV kan vara viktigt för att sticka ut bland andra kandidater som letar efter sitt drömjobb. Det kan dock vara svårt att veta hur man enkelt skapar ett snyggt CV, så det är precis vad vi har illustrerat i den här guiden. Vi har använt det enkla designverktyget Canva för att visa hur du kan skapa ett färgstarkt och professionellt CV i några få steg. 

Du hittar också nyttig information om vad som bör ingå i ett CV och vad som är bättre att vänta med till själva intervjun. Syftet med den här artikeln är att ge dig den nödvändiga kunskapen du behöver för att kunna skapa ett snyggt CV som sticker ut från resten av de sökande. Vi hoppas att du har funnit den användbar och önskar dig lycka till i jakten på ditt drömjobb! 

Canva ger dig möjligheten att skapa din egen design för det mesta. Läs gärna våra guider: