Shopify vs. Wix: Vilken tar hem vinsten år 2023?

Om du ska starta en webbshop kanske du står och velar mellan Wix och Shopify, men vilken plattform är egentligen bäst för dig? Det finns inget generellt svar, men vi har tagit oss an uppgiften att ställa dem mot varandra i en duell. På den här sidan hittar du en jämförelse av de båda för att helt enkelt besvara frågan om vilken plattform som är bäst.

Vi vet hur krävande det kan vara att lansera en ny webbshop, och därför vill vi se till att du börjar med rätt plattform. Detta sparar inte bara lite pengar under tiden, utan kan också simplifiera ett omfattande och krävande arbete. Så om du inte vet vilken plattform du ska välja har du definitivt kommit till rätt ställe!

Sammanfattning: Har du inte tid att läsa hela testet, utan hellre kommer igång med din webbshop? Vår forskning visar att Wix är bäst lämpat för nya webbshoppar, medan Shopify är bäst lämpat för dem som främst behöver marknadsföra sina produkter i sociala medier. 

Shopify vs. Wix: Snabb jämförelse

WixShopify
AnvändarvänlighetWix erbjuder en enkel tjänst för personer som enkelt vill starta en webbshop utan att behöva koda tack vare sin dra-och-släpp-redigerare. Shopify erbjuder en enkel plattform som effektivt låter dig hantera ditt lager, men kan ibland vara lite komplicerad att installera.
DesignMed över 800 olika mallar som kan anpassas är Wix definitivt en bra utgångspunkt för de flesta. Shopify erbjuder ett urval av cirka 100 mallar, men för många av dem måste du betala extra. Anpassning kan också vara dyrt. 
Pris Med Wix kan du bygga en butik utan kostnad och sedan uppgradera till en betald plan när du är redo.Shopify erbjuder en 14 dagars gratis provperiod, men du måste ange en betalningsmetod för att detta ska vara möjligt. 
Produkt och lagerDu kan sälja ett brett utbud av digitala, fysiska och tjänstebaserade produkter i samma webbshop. Tillhandahåller oslagbara analysverktyg för dig som vill ha full kontroll över vad som händer i din webbshop.
BetalningstjänsterDen innehåller alla vanliga betalningsmetoder som du förväntar dig att hitta i en webbshop, inklusive PayPal. Över 100 olika betalningsmetoder, men promotar främst sin egen metod Shopify Payments. 
FraktalternativWix kräver tredjepartsapplikationer för leveransplanering.Shopify hjälper dig med flera praktiska verktyg kopplade till många av de största fraktföretagen. 
SkattDu hittar grundläggande skatteverktyg i Wix, men för större webbshoppar är det inte tillräckligt.Shopify erbjuder en mängd olika skatteverktyg som gör att du kan få all nödvändig information i det format du föredrar. 
MarknadsföringSärskilt lämplig för bloggare, men kan också marknadsföra webbshoppar. Bäst för sociala medier, men inte tillräckligt bra när det gäller SEO och allmän marknadsföring. 
AppStoreStort urval av appar, men lite begränsat när det gäller just webbshoppar.Utmärkt utbud av applikationer som alla är inriktade på drift av webbshoppar och de behov som kan uppstå. 
SäkerhetUtmärkt säkerhet med gratis SSL-certifikat, PCI DSS och inbäddad säkerhet på plattformen. Mycket av det du får med Wix är inkluderat, liksom omfattande kryptering kopplad till hantering av kredit- och betalkort. 
KundserviceSupport via e-post, sociala medier och telefon.24/7 telefon- och chattbaserad tjänst, men begränsad professionell support utöver detta. 
Är du redo?Prova Wix KostnadsfrittProva Shopify Kostnadsfritt

Användarvänlighet

Om du startar en ny webbshop är användarvänlighet utan tvekan en viktig faktor. Här måste vi känna oss nöjda med både Wix och Shopify, men Wix är det bästa alternativet för nybörjare. Detta beror på att plattformen är mycket bättre lämpad för dem som inte tidigare har skapat en webbshop och ger vägledning under hela processen.

Du får också lite vägledning första gången du använder Shopify-plattformen, men det handlar mer om rent tekniska saker – inte om hur du ska utforma din webbshop för att få den bästa möjliga upplevelsen. Vår slutsats är därför att Wix tar hem segern när det kommer till användarvänlighet.

Design

Här var kampen långt ifrån rättvis då Wix erbjuder mer än 800 olika mallar helt gratis, medan Shopify har drygt 100 av vilka många kostar över 1000 kr extra. Många som vill starta sin första webbshop vill göra det med så få onödiga kostnader som möjligt, och då blir det snabbt dyrt att behöva betala över 1000 kr extra för att köpa en mall från Shopify. 

Även om många av de mallar som Wix erbjuder kan vara lite föråldrade kan de enkelt anpassas med deras drag-och-släpp-verktyg. Med lite kreativitet kan du skapa en professionell webbshop utan att behöva betala onödiga avgifter för ett större urval av mallar. Återigen bedömer vi att Wix tar hem segern gällande design.

Pris

När det gäller valuta för pengarna råder det ingen tvekan om att båda plattformarna erbjuder en utmärkt produkt. Båda har också möjlighet att prova tjänsten utan kostnad, men därefter skiljer de sig mycket åt. Wix, å andra sidan, erbjuder ett antal olika prismodeller, vilket gör det otroligt enkelt att anpassa detta till din budget. Shopify, å andra sidan, har en one-size-fits-all-metod där prenumerationspriserna är något högre. Nu bör det nämnas att du får otroligt kraftfulla verktyg som ingår i Shopify, men många av dessa är onödigt avancerade för nybörjare.

Produkt och lager

På just denna punkt var det otroligt lätt att nå enighet i vår testpanel. Shopify erbjuder analys- och kontrollverktyg som är mycket mer flexibla än vad Wix har. Detta kommer väl till pass när du vill utöka utbudet i din webbshop och vill ha full kontroll över ditt lager. Wix har verkligen ett system för detta också, men de håller helt enkelt inte måttet vad gäller funktionalitet jämfört med Shopify.

Betalningstjänster

Betalningslösningar är viktiga när man startar en ny webbshop och båda kandidaterna är ganska starka i det avseendet. Hos Wix hittar du ett brett urval av de mest populära betalningstjänsterna som Stripe och PayPal. Shopify å sin sida erbjuder mer än 100 andra alternativ, inklusive den egenutvecklade gatewayen Shopify Payments. Även om vi ger Shopify segern på den här punkten är det viktigt att notera att det kommer att tillkomma transaktionsavgifter om du väljer något annat än Shopify Payments. 

Fraktalternativ

Frakt är en viktig del av e-handel, och här når Wix inte riktigt hela vägen fram. Det finns flera tredjepartstjänster som gör detta enkelt med Wix, men Shopify har detta som en integrerad del av sin plattform. När de två jämförs och Wix inte har något att komma med, så vinner Shopify på walkover.

Skatt

Skatter och avgifter är viktiga för att du ska kunna ha en laglig affärsverksamhet. Här erbjuder Wix ett basutbud som sannolikt räcker för nya, små webbshoppar, men inte för större verksamheter. Shopify har däremot ett omfattande system där du kan ange alla avgifter, skatter och nödvändig information för att se till att din webbshop fungerar som den ska. 

Marknadsföring

Marknadsföring är viktigt för att locka nya kunder på nätet. På detta område erbjuder Wix allt du kan förvänta dig av ett hemsideprogram, även om deras tjänst är bäst lämpad för att marknadsföra blogginlägg. De har dock kommit långt jämfört med Shopify. Detta har länge varit en utmaning med Shopify där deras plattform i första hand lämpar sig för marknadsföring i sociala medier, inte genom SEO och mer off-page strategier.

AppStore

Båda aktörerna erbjuder ett brett utbud av applikationer och tillägg på sina plattformar, men även om Wix har det största utbudet måste vi ge Shopify segern. Detta beror på att de flesta av tilläggen på Wix inte är skräddarsydda för webbshoppar, utan är allmänna tillägg för deras hemsideprogram. Shopify är en ren webbshop-plattform, så alla tillägg här är avsedda att användas för att täcka detta syfte.

Säkerhet

Vi är helt klart nöjda med båda plattformarna och har fastställt att det är oavgjort. Här levererar både Wix och Shopify allt du kan förvänta dig när det gäller säkerhet, kryptering och licenser för att göra din webbshop säker. 

Kundservice

En viktig del av användarvänligheten för nybörjare är att erbjuda tillräckliga resurser när man använder tjänsten. Här kan Wix erbjuda support via e-post, sociala medier och telefon, samt ett stort urval av DIY-artiklar. Shopify webjuder kundtjänst dygnet runt, men de har ingen handledning för sin editor på sin egen webbplats. Detta är lite för dåligt enligt vår bedömning, och gör att Wix tar hem segern när det gäller kundtjänst. 

Sammanfattning

När du behöver bygga en webbshop står valet troligen mellan Wix och Shopify. I den här artikeln har vi därför tittat på vad de två populära plattformarna har att erbjuda och vad du kan förvänta dig att få ut av dem. Vår slutsats efter den senaste bedömningen är att Wix är bäst för nybörjare som måste bygga sin första webbshop, medan Shopify är bäst på att hantera marknadsföring i sociala medier.