Hur man blir frilansare: Värdefulla tips du bör känna till 2023

Vill du ha mer flexibilitet i din vardag och kunna styra din egen arbetsdag? Då kan en frilans eller eget företag vara något för dig. Som frilansare är du inte bunden till en specifik arbetsgivare, och kan samtidigt välja vilka projekt och företag du vill arbeta med.

Detta har blivit mycket mer populärt de senaste åren och många människor vill bli frilansare idag. Vi har därför skapat den här guiden som tar upp allt du behöver veta om hur du blir frilansare på heltid. Här är det viktigt att du i praktiken är en egenföretagare, så det finns några försiktighetsåtgärder du bör vidta innan du kastar dig in i frilansvärlden. 

Läs vidare för att se vad du kan förvänta dig, vilka färdigheter du bör ha och inte minst hur du ska organisera dig så bra som möjligt. 

Vad är en frilansare?

Innan vi går vidare är det värt att klargöra vad en frilansare egentligen är. Detta är en arbetsform där du inte är anställd av ett företag utan erbjuder dina tjänster som leverantör. Du kan välja att organisera dig genom ett aktiebolag (AB), men de flesta skulle nog valt den mer flexibla formen: enskild firma – detta är något som vi återkommer till om en stund.

Det som ofta kännetecknar frilansarbete är projektbaserade kundrelationer. Du kommer att delta i den fas där din expertis behövs, och sedan är du klar med projektet och går vidare till nästa. En frilansare bör därför vara bra på att anpassa sig till det projekt som han eller hon arbetar med för tillfället.

Den största skillnaden mellan en arbetstagare och en frilansare är därför att frilansaren ansvarar för att hitta arbete. Medan en anställd möts på jobbet varje dag med fasta uppgifter måste en frilansare söka upp potentiella kunder och utveckla ett nätverk. Nu när vi vet lite mer om vad en frilansare är – hur blir man egentligen frilansare?

Kan jag bli frilansare?

I teorin kan du bli frilansare oavsett vad du gör, men det är bra att ha en lite mer realistisk inställning till ämnet. Vi talar om jobb och färdigheter som har en stark erfarenhet från olika företag. Vi ska därför titta närmare på några exempel på roller som frilansare kan ha (och lyckas med) innan vi går vidare.

 • Innehållsproduktion: Även om det innehåll som produceras varierar från gård till gård kommer det alltid att finnas en efterfrågan på någon som kan producera nytt innehåll. Många innehållsproducenter väljer därför att arbeta som frilansare så att de själva kan välja kunder och projekt.
 • Projektledare: Även om vissa större entreprenörer har fasta projektledare är det ofta expertis som företagen tar in vid behov. Många projektledare har därför en enskild firma som gör att de kan röra sig från projekt till projekt.
 • Virtuell assistent: Många kontor har uppgifter som måste utföras, men som inte nödvändigtvis kräver att du är fysiskt närvarande på kontoret. Detta har öppnat en hel marknad för frilansare som arbetar som virtuella assistenter, eller VAs. En sådan roll kan ofta vara en bra ingång till frilansarbete eftersom kunskaperna sällan är omfattande.
 • Programmering: Efterfrågan på programmerare har länge ökat, vilket har gjort frilansarbete attraktivt. Eftersom du inte är bunden till en viss arbetsgivare är det lättare att välja de bäst betalda projekten och bygga upp en attraktiv frilanskarriär.

Det är viktigt att komma ihåg att denna lista över potentiella frilansare bara är ett exempel. Det viktigaste när du vill bli frilansare är att ställa dig själv frågan: Vad kan jag bidra med? Kom ihåg att du som frilansare är varumärket och att det du kan bidra med därför är den produkt du försöker sälja. Börja med något du är bra på och se om det finns en marknad för den tjänsten. 

Hur man hittar uppdrag som frilansare

Om du ska prova dig fram som frilansare kommer du med största sannolikhet att hamna på barmark. Det är sant att det finns en del som lyckas vända på steken och bli anlitade som frilansare hos sin tidigare arbetsgivare, men de allra flesta kommer att börja från noll när de tar steget ut som frilansare. Ett problem som ofta dyker upp för nybörjare är att de mest seriösa arbetsgivarna kommer att be om referenser, en portfolio eller liknande för att verifiera ditt arbete.

Det kan därför vara klokt att utgå från en frilansarplattform när du först ska bygga din karriär. Det här är marknadsplatser där företag kan anställa frilansare i en “säker” miljö. För dig som vill bli frilansare erbjuder detta en möjlighet att hitta stora mängder arbete under organiserade förhållanden. Här brukar Upwork och Fiverr vara de mest traditionella startpunkterna för att komma igång.

Upwork

Upwork är en amerikansk plattform som gör det möjligt för företag att lägga ut tjänster som de behöver frilansare för. Här kan du enkelt sortera tjänster utifrån område eller expertis, men det finns också en del fallgropar att vara medveten om. Nackdelen med en plattform som Upwork är att konkurrensen om de mest attraktiva jobben är extremt hög. Du bör därför se till att du skriver bra ansökningar för de jobb du söker.

Pro tip: Undvik copy+paste-text när du söker jobb på Upwork. Det är vanligt att detta används, men det får nästan alltid en negativ effekt. Skriv också en särskild text för varje jobb som visar varför de ska välja just dig som frilansare. Detta ökar sannolikheten för framgång avsevärt. 

Fiverr

Fiverr är en plattform där företag kan hitta frilansare i likhet med Upwork, men tillvägagångssättet är något annorlunda. Fiverr fungerar mer som en webbshop där du kan köpa de tjänster du vill ha. Som frilansare måste du utforma din tjänst och vad som ingår i priset. Företag kan sedan “beställa” tjänsten genom Fiverrs plattform. Det här är ett mycket mer passivt sätt att skaffa nya uppdrag, men det kan ofta vara lite svårare att komma igång med intäkterna.

Pro tip: När du ska skapa dina första jobb på Fiverr bör du ta dig tid att planera din text, bilder och SEO noggrant. Fiverr fungerar på liknande sätt som Google genom att det finns algoritmer som presenterar de mest lämpliga jobben. Se till att titta på hur andra i samma nisch har gjort det och ta inspiration därifrån.

Hur bör man organisera sig som frilansare?

En vanlig fråga är om du behöver ett aktiebolag när du börjar frilansa. Anledningen till att denna fråga ofta dyker upp är förmodligen att många ser behovet av 25 000 kr i eget kapital som ett hinder på vägen till att bli frilansare. Om du är en av dem kan du andas ut en lättnadens suck. Det finns inget som säger att du måste ha ett eget AB för att börja frilansa, tvärtom, det finns ingen anledning till varför du måste starta ett eget AB så tidigt. 

Den enda fördelen med ett aktiebolag är att du är bättre rättsligt skyddad, men utöver det kommer bolagsformen att vara lite av ett hinder för helt nya frilansare. Naturligtvis måste du utgå från din unika situation och ta hänsyn till skattekonsekvenserna av ditt arbete, men i de flesta fall rekommenderar vi enskild firma för frilansare.

Om du inte är helt säker på vad de innebär har vi nedan en snabb introduktion till organisationsformerna. 

Aktiebolag (AB)

Ett aktiebolag är en självständig juridisk person, vilket innebär att företaget självt ansvarar för sina skyldigheter. Som ägare/styrelseledamot kan du vara solidariskt ansvarig, men det är mer komplicerad juridik än vad vi tar upp i denna artikel. Fördelen med denna organisationsform blir därför att företaget skiljs från dig som privatperson, vilket kan vara attraktivt om företaget ska skuldsätta sig, investera i utrustning och liknande. Nackdelen blir att pengar som kommer in i företaget inte är dina, utan snarare företagets. Du måste alltså anställa dig själv i företaget och betala lön om du vill ha pengarna insatta på ditt privata konto.

Enskild firma

Det andra alternativet för dem som vill bli frilansare är enskild firma. Den stora skillnaden mellan en enskild firma och ett AS är att det förstnämnda är kopplat till dig som privatperson. Även om ditt företag har ett organisationsnummer ska du redovisa omsättningen i NPI i din privata skattedeklaration. Du är också ansvarig för företagets alla skyldigheter, så du bör vara försiktig när du tar ut avgifter. För frilansare erbjuder detta en mycket större flexibilitet än ett AB och kan därför vara en bra utgångspunkt för dem som börjar från grunden. 

Fördelar med att arbeta som frilansare

Det finns utan tvekan flera fördelar med att arbeta som frilansare, men det finns också några tydliga nackdelar. Du bör därför lära dig att känna upp- och nedgångarna innan du tar det slutgiltiga steget mot en frilanskarriär. Några av fördelarna är:

 • Du får en mer flexibel arbetsdag och är din egen chef.. 
 • Det finns ingen gräns för hur mycket du kan tjäna på ditt arbete. 
 • Mer utrymme för kreativitet i utförandet av ditt arbete
 • En bra utgångspunkt för dig som vill kombinera olika karriärsmöjligheter.
 • Du väljer själv vem/vilka du vill jobba med. 

Nackdelar med att frilansa

För många kan frilansarbete låta som den perfekta arbetsformen, men det finns också några nackdelar som är viktiga att känna till. Några av dessa är:

 • Låg jobbsäkerhet då du måste skaffa kunder själv. 
 • Varierande arbetsbelastning baserat på feedback från dina kunder.
 • Du får färre sociala förmåner än företagets anställda.
 • Eget ansvar för redovisning och rapportering (kan outsourcas). 
 • Kan erfara att oseriösa kunder inte betalar fakturor.

Komma igång som frilansare

Funderar du fortfarande på att bli frilansare? Då har vi sammanställt ett enkelt recept på hur du kan komma igång med din nya karriär. Här är det viktigt att komma ihåg att ingens väg är lik någon annans, så ta hänsyn till dina egna preferenser och expertområden. 

Som frilansare åtnjuter du stor personlig frihet – på eget ansvar.

1. Lär känna dina egna färdigheter och talanger

Som vi nämnde i början av den här guiden finns det ingen fast definition av hur en frilansare ska vara. Du bör därför börja med att identifiera dig själv och vad du kan bidra med som frilansare. Här rekommenderar vi att du använder dig av tidigare erfarenheter, kurser och färdigheter som du har förvärvat samt eventuella unika färdigheter som du har. 

Det kan vara en bra idé att kontrollera dina färdigheter innan du dyker. Ett enkelt sätt att göra detta är att söka efter relevanta jobb på Fiverr, UpWork och liknande plattformar. Du kan också titta på andra frilansares profiler för att se vilka färdigheter de använder sig av och hur de försöker marknadsföra sig själva.

2. Marknadsföra dig själv och dina tjänster

Som frilansare är det du och din kompetens som blir den tjänst du säljer. Många tycker att det är svårt att marknadsföra sig själva, men det är en viktig del av att vara frilansare. Se till att du sätter upp långsiktiga mål för vad du vill uppnå, välj relevanta plattformar att vara närvarande på och investera i din egen utbildning (utöka dina kunskaper) för att hålla dig själv relevant.

3. Bygg upp ett rykte

En viktig del av att vara frilansare kommer alltid att vara att bygga upp ett rykte. Detta är något som du kommer att märka med tiden, men det finns en magisk punkt som förändrar ditt sätt att arbeta som frilansare. I början måste du själv söka upp potentiella kunder för att få arbete, men när du bygger upp ett rykte som leverantör kommer kunderna att komma till dig. Här är det viktigt att tänka långsiktigt och hantera alla kunder objektivt så att ditt rykte eller “varumärke” inte skadas av oärligt beteende. Det krävs inte många negativa recensioner för att sätta stopp för en frilanskarriär.