Så väljer du det bästa hemsideprogrammet: En komplett guide

Bästa hemsideprogram

När du skapar en hemsida är en av de första sakerna du behöver ett bra hemsideprogram. Det är plattformar som gör det möjligt att bygga en hemsida utan att behöva ha några kunskaper i HTML och CSS. Det finns ett antal alternativ att välja mellan, så om du har en god förståelse för dina egna behov blir det lättare att välja det bästa hemsideprogrammet för ditt projekt. 

För att göra valet lite enklare har vi sammanställt en översikt över de bästa hemsideprogrammen på marknaden och vad som gör varje byggare värd att överväga. Vi kommer också att gå in mer i detalj på hur vi har bedömt de olika lösningarna så att du kan göra ett välinformerat val. 

Läs vidare för att hitta det bästa hemsideprogrammet för ditt projekt idag!

Detta bör du tänka på innan du väljer hemsideprogram

Det råder ingen tvekan om att det enklaste alternativet för att skapa en ny hemsida är att anlita en webbdesigner, men denna lösning är ofta ohållbar för många små företag. Det kan vara väldigt dyrt att anlita professionella designers för att bygga en hemsida från grunden, vilket är anledningen till att många väljer att använda ett hemsideprogram istället. 

Det är plattformar som med hjälp av enkla verktyg gör det möjligt att utforma professionella webbplatser utan att behöva programmera och designa. Många av dem erbjuder också färdiga mallar där du kan välja ett utseende som du gillar och sedan anpassa det efter dina egna önskemål. Med andra ord kan du ha en färdig publicerad webbplats på bara några timmar. 

Att välja det bästa hemsideprogrammet beror till stor del på dina egna behov och preferenser, vilket kan göra det svårt att välja en lösning som passar alla. Vi har därför valt att ta med de som vi anser vara topp fem, och titta närmare på vad dessa erbjuder.

Men innan vi kommer så långt som att välja själva hemsideprogrammet finns det några saker vi måste klargöra först. För att göra det enklare för dig har vi sammanställt några enkla frågor som kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för vilka funktioner du bör leta efter i ett hemsideprogram. 

  • Vill du ha ett hemsideprogram som är lätt att använda?
  • Behöver du tillgång till kundtjänst under tiden?
  • Behöver du en webbshop på din hemsida?
  • Hur ser budgeten för ditt projekt ut?
  • Behöver du avancerade funktioner på webbplatsen? (t.ex. integrering av betalningssystem, bokningssystem eller liknande?

Dessa frågor ger dig en bra indikation på vilket hemsideprogram du bör välja, men det är också viktigt att du har en långsiktig plan för din hemsida. Här bör du fundera på om det kommer att finnas behov av andra funktioner i framtiden, om du behöver ett flexibelt CMS-system, möjlighet att integrera CRM-lösningar, skapa sidor för medlemmar och liknande. 

Dessa saker bör ingå i din bedömning, men här är det bra att veta att de flesta hemsideprogram erbjuder möjligheten att uppgradera under din livstid. Det betyder att du kan uppgradera din tjänst när dina behov förändras om du väljer ett hemsideprogram som har dessa alternativ. 

De 5 bästa hemsideprogrammen år 2023

Som vi nämnde tidigare finns det ett antal olika lösningar för att skapa en webbplats, men det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. För att göra valet lite lättare har vi samlat de bästa hemsideprogrammen för nybörjare i vår guide. Även om alla dessa företag erbjuder en unik tjänst har de samma grundprincip – att du ska kunna bygga professionella hemsidor utan att behöva lära dig att varken kodning eller design. 

Wix

Ett av de mest populära hemsideprogrammen på marknaden idag är Wix, och det är inte utan anledning. Företaget kan skryta med fler än 100 miljoner användare på sin plattform, vilket gör dem till inte bara en av de mest populära, utan också till ett av de största hemsideprogrammen för icke-professionella utvecklare. 

Wix använder en enkel dra-och-släpp-lösning som gör det möjligt för nybörjare att bygga vackra, professionella webbplatser med en mängd olika funktioner. Det bästa av allt är att du får allt på en och samma plattform, så att du kan göra ändringar live och se hur olika alternativ kommer att påverka utformningen av din webbplats. 

Det som har fått många att undvika Wix är att de tidigare har haft ett otroligt dåligt rykte, men det hör till det förflutna. Företaget har gjort en rad uppgraderingar av sin plattform, samt lagt till Wix Marketplace och möjligheten att inkludera CRM-element, inbound marketing och bokning på din hemsida. 

I dag kan du välja mellan fyra olika planer som alla har varierande funktioner. Den mest prisvärda är Connect Domain (4,50 USD/mån), på andra plats kommer Combo (8,50 USD/mån) och Unlimited (14,50 USD/mån) innan du till slut finner VIP (26 USD/mån).

Squarespace

Ett annat populärt hemsideprogram på marknaden idag är Squarespace. Företaget och deras tjänst har blivit populärt hos allt från privatpersoner och frilansare, till nätbutiker och entreprenörer, mycket tack vare dess förmåga att skapa eleganta designer. Dessutom är lösningen otroligt enkel att använda, så du kan snabbt skapa en fantastisk hemsida på egen hand.

Det här kan vara lösningen för dig som har ett extra gott öga för detaljer, och vill ha en hemsida som har det där lilla extra. De erbjuder ett rikt bibliotek med mallar sorterade efter kategori, vilket innebär att du snabbt hittar den bästa utgångspunkten för din webbplats.

En av de saker som gör Squarespace värt att notera är att de har egna abonnemang för dig som ska lansera en webbutik. Här kan de erbjuda olika modeller som gör att du kan välja ett baspaket som utgångspunkt, och sedan uppgradera i takt med att din webbutik växer i storlek och behov.

Precis som Wix kommer Squarespace i fyra olika paket som gör det möjligt att uppgradera längs vägen. Dessa är Personal (14 USD/mån), Business (23 USD/mån) Commerce Basic (27 USD/mån) och Commerce Advanced (49 USD/mån). Det gör att du hittar lösningar som är utmärkta oavsett om hemsidan ska användas privat, som portfölj för frilansare, småföretagare eller för att lansera en webbutik.

Webflow

Webflow är ett avancerat verktyg som låter dig skapa fantastiska hemsidor med CSS och HTML, utan att ens behöva veta hur man kodar. Du använder de olika designverktyg som plattformen erbjuder, medan kodningen sker i bakgrunden. Detta har gjort Webflow till en av de mest populära tjänsterna bland designers och kan nå fler än 3,5 miljoner aktiva användare över hela världen.

Som sagt, tillräckligt med webbflöde kommer att vara ett mer avancerat verktyg än vad exempelvis Wix och Squarespace är. Detta eftersom du får tillgång till en rad avancerade funktioner som i vissa fall kan verka lite förvirrande och krävande för en nybörjare. Vår erfarenhet tyder i alla fall på att de flesta kommer att lära sig plattformen relativt snabbt och det finns även en rad bra resurser för detta online.

Du kan välja om du vill använda en mall som ramverk eller om du hellre vill starta en helt ny hemsida från grunden. Om du önskar kan du också be om hjälp från Webflow-experter som finns tillgängliga mot en avgift. Detta gör att du kan prova själv, men om du inte får det resultat du önskar kan du enkelt låta en professionell designer ta över.

Till skillnad från några av de andra plattformarna vi har gått igenom hittills erbjuder Webflow faktiskt ett grundpaket som är helt gratis att testa. Det här kan vara en bra utgångspunkt för dig som bara vill se hur hemsideprogrammet fungerar, innan du binder dig till något mer. Utöver detta hittar du basic (12 USD/mån), CMS (16 USD/mån) och Business (36 USD/mån). De erbjuder även ett Enterprise-paket, men inget standardpris anges här.

Webnode

Om du letar efter det bästa hemsideprogrammet för ett snyggt utseende och effektiv SEO är Webnode en bra utgångspunkt. Här får du ett hemsideprogram som gör det enkelt att skapa en snygg hemsida och de viktigaste verktygen för att göra din hemsida så synlig som möjligt på nätet. Du hittar också enkla lösningar för kontaktformulär, bokningar och liknande utan att behöva lägga ner tid på olika tillägg. 

När du har skapat din egen hemsida är det viktigt att den syns på webben. En osynlig webbplats är lite som att ha en butik men inte berätta för någon att den har öppnat. Därför är bra SEO-verktyg viktiga för att göra din hemsida så synlig som möjligt i olika sökmotorer. Här erbjuder Webnode ett antal verktyg som du inte hittar i många av de andra alternativen som vi har listat i vår artikel.

Idag används Webnode av över 40 miljoner användare, vilket bekräftar hur enkel och effektiv plattformen är. Du kan också välja mellan hundratals olika färger precis som på Squarespace och Wix. Detta ger dig ett bra ramverk för att skapa en snygg hemsida utan att du behöver ägna tid åt detaljer som avstånd, rutnät och liknande.

Webnode följer samma modell som de flesta andra hemsideprogram, så du kan välja mellan fyra olika paket av deras tjänster. De börjar med Limited (30 kr/mån) som är det mest grundläggande paketet. Deretter kommer Mini (54 kr/mån) som inkluderar e-post och gratis domännamn, innan du går vidare till Standard (99 kr/mån) och Proff (179 kr/mån) som är de två mest omfattande paketen för dig. De två första kan snabbt kännas lite begränsade, medan Proff ofta har för mycket att erbjuda inledningsvis. Standard ger dig därför god tillgång till de viktigaste verktygen när du skapar din första webbplats.

Weebly

Sist men inte minst kan Weebly vara det bästa hemsideprogrammet för dig som vill ha en skalbar hemsida med obearbetad funktionalitet. Weebly erbjuder ett mycket användarvänligt hemsideprogram som är utmärkt för onlinebutiker. Anledningen till detta är att tjänsten är specifikt inriktad på att sälja varor och tjänster online, vilket gör det lättare att koppla den till olika marknadsförings- och försäljningsplattformar. 

De erbjuder en klassisk dra-och-släpp-lösning, men vid sidan av det hittar du avancerade analyser, möjlighet till anpassad HTML/CSS och optimering för användning på smartphones. Utöver det får du alla nödvändiga funktioner som webbhotell, SSL-säkerhet och domäner inkluderade i ditt abonnemang. 

Du hittar också användbara verktyg för SEO där du kan styra metanyckelord, beskrivningen av din hemsida och mycket mer, så att du kan sikta på god synlighet på nätet. De har också flera enkla verktyg för digital marknadsföring, där du kan skicka nyhetsbrev direkt från Weebly-plattformen. 

Weebly erbjuder fem olika abonnemang, varav det billigaste är gratis. Om du vill ha en egen domän börjar du med Connect (5 USD/mån), medan de efterföljande prenumerationerna är Pro (12 USD/mån), Business (25 dollar/månad) och Business Plus (38  USD/mån). Endast de tre sista ger dig tillgång till de olika verktygen för webbshoppar.

Hur vi bedömde olika hemsideprogram

När vi skulle hitta det bästa hemsideprogrammet var det flera viktiga kriterier som spelade roll för vårt slutresultat. Vi har bland annat tittat på användarvänlighet, kundservice, val av mallar och möjligheten att koppla tjänsten till tredjepartsaktörer. Wix och Webnode är de som erbjuder de bästa alternativen med ett antal olika tillägg när det kommer till det sistnämnda.

Vi granskade även de olika tjänsternas kundservice, men med tanke på hur användarvänliga dessa plattformar är tvivlar vi på att du kommer att behöva detta. Oavsett så kan det vara bra att veta att detta är tillgängligt för alla, där flera av dem erbjuder 24/7 kundservice i form av telefon eller livechatt.

Sammanfattning

Det kan finnas mycket att tänka på när man ska välja det bästa hemsideprogrammet och det är precis vad vi har försökt göra lite enklare med den här guiden. Vi har granskat några av de mest populära onlinetjänsterna, samt en närmare titt på styrkorna och svagheterna som dessa erbjuder. Men med det sagt vill vi betona att det slutgiltiga valet ska baseras på budget, egna behov och givetvis preferens för plattform. Vissa av dessa är avsedda för nybörjare, medan andra erbjuder ett bredare utbud av möjligheter.