Hemsida för företag: 7 bra tips för alla företagshemsidor

Hemsida för företag

Oavsett om du är frilansare, egenföretagare eller har ett litet eller medelstort företag måste du skapa en hemsida. De dagar då en annons i telefonkatalogen eller lokaltidningen genererade kunder är för länge sedan förbi, och en webbplats har därför blivit ett av de viktigaste verktygen för ditt företag. Det är därför viktigt att du har en webbplats som är tilltalande för kunderna, som har den nödvändiga funktionaliteten och som inte minst representerar ditt företag.

Därför har vi sammanställt 7 tips för dig som ska bygga en egen webbplats eller uppgradera den du redan har. För att göra det så enkelt som möjligt börjar vi med det viktigaste och går sedan vidare till design och andra användbara tips som du bör känna till.

1. Skaffa en bra domän

Det första du behöver för att skapa en hemsida är en bra domän. Detta gäller särskilt för småföretag, där en webbplats kan vara en viktig plattform för marknadsföring och synlighet. Kom ihåg att din domän är det första som potentiella kunder ser, så du bör ta dig tid att hitta en bra domän. För att göra det enklare har vi sammanställt några användbara tips om hur du hittar en bra domän.

 • Det enkla är ofta det bästa – Kom ihåg att en kund måste kunna skriva in ditt domännamn i webbläsaren. Försök därför att välja något som är enkelt och naturligt.
 • Så kort som möjligt – Ju längre domäner du har, desto större är sannolikheten att någon skriver fel. Försök att hålla webbadressen så kort som möjligt så att det är lätt att besöka din webbplats.
 • Använd rätt toppdomän– Numera kan du välja mellan många olika toppdomäner, men vi rekommenderar alltid att du väljer .com eller .se när du väljer ett domännamn. Det enda undantaget är om ett annat tillägg är mer korrekt, t.ex. .org, .gov, .edu eller liknande för olika organisationer.
 • Användning av siffror och bindestreck – Du bör undvika att använda både siffror och bindestreck i en webbadress om det inte är en viktig del av ditt varumärke. Sådana komplikationer kan göra en URL svår att uttala och därmed svår att komma ihåg.
 • Använd en bred term – De flesta företag använder ett företagsnamn eller liknande som URL. Här rekommenderar vi att du undviker specifika adresser som kan skapa begränsningar i framtiden.
 • Gör det catchy – Inget är bättre än ett catchy domännamn som man lätt kommer ihåg.
 • Gör den nödvändiga forskningen – Innan du väljer en domän bör du alltid göra lite forskning. Kontrollera att ingen använder ett liknande domännamn och se vilka sidor som dyker upp i en Google-sökning.
 • Tänk på SEO – När du har möjlighet till det, se till att din URL är så SEO-vänlig som möjlig. Detta gör marknadsföringen enklare när du behöver skapa innehåll i framtiden.

2. Var kräsen när du väljer webbhotell

När du har hittat ett domännamn är det dags att hitta ett webbhotell för din hemsida. Det är tjänster där du länkar din URL till en server, och på denna server lagras själva hemsidan. Därför är det viktigt att du är kräsen när det gäller webbhotell och inte bara låter priset avgöra vem du väljer.

Kom ihåg att kvaliteten på ditt webbhotell kommer att avgöra hur en hemsida presterar, vilket innebär att en dålig hostingleverantör tenderar att resultera i långsamma eller otillgängliga webbplatser. Som sagt, välj gärna mellan några olika alternativ som kommer att påverka kostnaderna för din webbplats. De vanligaste typerna av hosting finner du nedan.

 • Delad server – Detta är det billigaste alternativet, men det är sällan ett bra alternativ om du vill ha bra servrar. En delad server innebär att du delar servern och dess yta med andra kunder hos en hostingleverantör. Detta kan ofta leda till äldre system och en sämre upplevelse för dina kunder. En sådan lösning kan kosta så lite som 15-20,- per månad.
 • Dedikerad server – En dedikerad server innebär att du har en egen server dedikerad till din webbplats. Detta är ett dyrt alternativ för små företag, men det är utan tvekan det mest optimala. Vi rekommenderar detta om ditt företag erbjuder digitala tjänster eller produkter som kräver att du har 100 % kontroll och synlighet över dina webbplatser. Dedikerade serverlösningar kan lätt kosta mellan 750-20 000 KR per månad beroende på tekniska krav och storlek.
 • Virtual Private Server (VPS) – Detta är en bra kombination av de två lösningar som nämns ovan. En VPS är en server som är modifierad för att fungera som flera maskiner. Detta innebär att de kan erbjuda kostnader som ligger närmare en delad server, men ändå ha den säkerhet och täckning som en dedikerad server har. Sådana lösningar kan vara en bra utgångspunkt för små och medelstora företag och kostar vanligtvis inte mer än 200-400 KR per månad.

Utöver detta är det viktigt att ta hänsyn till hur kundtjänst en webbhotelleverantör erbjuder. Här rekommenderar vi att du har möjlighet till både telefon och chatt, så att du kan vara säker på att det finns alternativ när det verkligen är bråttom. Slutligen är det viktigt med en användarvänlig kontrollpanel. Se till att de erbjuder en tjänst som företaget har kunskap att använda, så att du inte behöver anlita en professionell person varje gång du behöver göra mindre ändringar.

3. Installera ett stabilt CMS-system

När du har en webbplats behöver du ett innehållshanteringssystem eller CMS som det ofta förkortas till. Detta är en plattform som gör det möjligt att skapa, redigera och anpassa innehållet på din hemsida. Här bör du välja ett system som är väl lämpat för din användning, så att du kan ändra text och bilder utan att behöva hjälp.

Nedan hittar du några av de mest populära CMS-alternativen.

WordPress – WordPress är det mest använda CMS-systemet i världen och används för närvarande på fler än 450 miljoner webbplatser. Den höga populariteten beror på att plattformen är väldigt enkel att skapa en hemsida med, men det har också lett till att många erbjuder tjänster skräddarsydda för WordPress. Du kan välja att använda mallar och tillägg för hemsidor som redan finns på WordPress-marknaden, eller så kan du hitta en utvecklare som enkelt kan skapa det du behöver på din nya webbplats.

Webnode – Webnode är en enkel hemsidebyggare som gör det möjligt att skapa en egen hemsida utan att behöva ha kodnings- eller designkunskaper. Du använder den praktiska drag-och-släpp-funktionen som plattformen erbjuder och kan snabbt skapa den webbplats du vill ha. Webnode kan ofta vara ett bra CMS-alternativ för företag som vill ha frihet att marknadsföra sina egna produkter och tjänster utan att behöva anlita en professionell webbdesigner.

Weebly Weebly är ett amerikanskt webbhotell som erbjuder sina kunder enkel drag-and-drop-webbplatsdesign. Det innebär att du kan skapa snygga webbplatser med möjlighet till live-redigering, utan några kodnings- eller designkunskaper. Webbplatsen skapas enkelt med Weeblys system och kan integreras med olika tjänster på plattformen.

Squarespace – Oavsett om du är frilansare och vill visa upp din egen portfölj på en hemsida eller om du lanserar din första webbshop, är Squarespace ett bra alternativ. Plattformen har fokuserat på hög kvalitet, professionell design och bred funktionalitet. Detta har gjort att många föredrar Squarespace framför mer prisvärda alternativ som Wix när de skapar en ny webbplats.

Wix – Sist men inte minst har vi Wix. Detta är den enklaste plattformen för att skapa hemsidor, men du kan ändå enkelt skapa en professionell webbplats. Wix funktionalitet är dock relativt begränsad jämfört med större CMS-plattformar som WordPress och Webnode. Med detta sagt kan Wix erbjuda en utmärkt plattform för dem som skapar sin egen hemsida för första gången eller bara vill ha en enkel plattform för att marknadsföra innehåll.

4. Välj en bra plattform för e-handel

Om du tänker starta en webbshop på din hemsida är det viktigt att ha en bra plattform på plats. Vi rekommenderar sällan att du använder de gratistjänster som erbjuds av olika webbhotell, men vi rekommenderar också att du väljer ett företag som är specialiserat på nätbutiker. Det finns alltid mycket att tänka på när du integrerar en webbshop på din hemsida, så här har vi hittat några av de mest pålitliga plattformarna.

WooCommerce – WooCommerce är en av de mest populära och använda tjänsterna för dem som vill sälja något online. Mycket av detta beror på att plattformen, precis som WordPress, kan erbjuda ett brett utbud av tillägg och funktioner för din hemsida. Det är också mycket enkelt att sälja produkter och tjänster via WooCommerce, eftersom de är integrerade med en rad olika plattformar.

Shopify Shopify är en annan populär plattform för nätbutiker. Detta är en molnbaserad lösning, men den kan ändå integreras med ett antal olika plattformar, inklusive WordPress. Det finns inget tillägg till Shopify som WooCommerce, men du kan använda olika plugins för att skapa integration mellan WordPress och Shopify.

Squarespace – Squarespace erbjuder en egen version av tjänsten som innehåller lösningar för online shopping. Det innebär att du kan använda samma tjänst för att skapa både en webbplats och en webbshop. En sådan kombination är särskilt lämplig för hemsidor för små företag, eftersom de vill spendera mindre pengar på utveckling av sidan.

Wix – Sist men inte minst har Wix ett Shopify-tillägg som är mycket enkelt att använda. Det levereras med flera anpassningar som gör allt du behöver för att lägga till en webbshop på dina hemsidor.

5. Lägg ner tid för SEO på din hemsida

När man har skapat en hemsida tror många att det krävande arbetet är över, men i praktiken har man bara börjat. Det hjälper föga att ha en fin webbplats om ingen kan hitta den – det är lite som att ha en butik men inte berätta för någon när den är öppen. Om du har tur dyker det upp någon en dag, men det är alltid bättre att locka kunder själv. Det är där digital marknadsföring och SEO kommer in i bilden. Om du vill att kunderna ska besöka din webbplats bör du lägga upp en strategi för at analysera SEO och för hur din hemsida kan bli så synlig som möjligt på nätet.

6. Gör en innehållsplan

En hemsida utan innehåll är som en butik med tomma hyllor. Det är här många småföretag gör fel, genom att inte fokusera tillräckligt mycket på bra innehåll på sin webbplats. Vi rekommenderar att du skapar en bra innehållsplan som matchar din SEO-strategi. Vår erfarenhet av digital marknadsföring visar att det finns en tydlig koppling mellan bra innehåll och SEO. Kunderna kommer också att uppskatta innehåll av hög kvalitet, vilket kan leda till att nya kunder upptäcker hemsidan när de söker efter innehåll. Ett nyhetsbrev som gör det möjligt att dela innehåll via e-post är inte heller någon dålig idé.

7. Implementera en bra underhållsplan för din hemsida

När du har en webbplats är det viktigt att ha bra planer för hur du ska underhålla olika sidor. Detta innebär att bilder och innehåll måste hållas uppdaterade, men också att webbplatsens design utvecklas regelbundet. Ett misstag som många små och medelstora företag gör är att lansera en webbplats på nätet utan att göra något mer av den. Detta gör inte bara att Google uppfattar hemsidan som sämre, utan även att andra nya webbplatser rankas högre i sökresultaten.

Därför är det viktigt att ha en bra plan för att innehåll, tillägg, nya bilder och artiklar ska uppdateras så ofta som möjligt. Vi menar inte att du behöver lansera nya sidor varje vecka, men se till att innehållet förblir relevant, att våra sidor uppdateras på baksidan och att SEO-strategin ger resultat i Google. Du kan också outsourca detta arbete om du tycker att det är enklare.

Sammanfattning av hemsidor för små företag

När du skapar en hemsida är det viktigt att du har en bra plan för vad du behöver. Du kan också få hjälp med webbdesign om dina egna kunskaper inte räcker till. Du behöver därför bra planer för hur du ska underhålla din hemsida och tydliga mål för både SEO och innehåll. I den här artikeln har vi samlat sju tips som gör det lättare att lansera en ny webbplats idag.