Gratis webbshop: Hur du enkelt kommer igång gratis (2023)

En anledning till att många inte startar en egen webbshop är behovet av startkapital. Lyckligtvis finns det flera tjänster som, om de används på rätt sätt, kan låta dig starta en gratis webbshop, och det är dessa som vi ska titta närmare på i den här artikeln. Här har vi samlat allt du behöver veta för att lansera en gratis webbshop, samt vilken plattform som är bäst lämpad för detta. 

Det är viktigt att notera att det kan finnas olika för- och nackdelar med olika lösningar för webbshoppar, så det är viktigt att välja den som ger dig de bästa resultaten på lång sikt. Vi avråder därför från att välja det första och billigaste, eftersom det ofta kan leda till att man måste byta till ett nytt system vid ett senare tillfälle. 

De bästa plattformarna för webbshoppar i Sverige

Vi har testat ett antal olika plattformar för dem som vill starta en egen webbshop, men de flesta erbjuder en medioker tjänst. Därför har vi filtrerat bort det mesta och har kvar de absolut bästa tjänsterna för onlinebutiker. Här är det viktigt att notera att alla dessa kräver en prenumeration, men att de också erbjuder en gratis provperiod. På så sätt kan du starta en gratis webbshop och sedan prenumerera när allt är igång. 

Shopify

Shopify har länge varit det mest populära alternativet för webbshoppar, och av goda skäl. Plattformen är otroligt innovativ och gör det enkelt att driva flerkanalsförsäljning. För dig som ska lansera din webbshop innebär det att du kan marknadsföra produkter där kunderna finns, nämligen genom olika sociala medier och kanaler.

Plattformen kräver att du har ett abonnemang, men de låter dig prova tjänsten i 14 dagar först. Fördelen med detta är att du får full tillgång till den tillgängliga funktionaliteten och kan därmed lansera din fullfjädrade webbshop helt kostnadsfritt. Det som är värt att notera med Shopify är att lösningen inte är kompatibel med till exempel WordPress, Wix eller andra hemsideprogram. Du kommer därför att behöva designa och hosta din onlinebutik i sin helhet på Shopify-plattformen.

8

Totalscore

Shopify

ANTAL ANDVÄNDARE

2 miljoner

PRÖVOTID

14 dagar

GRATIS PLAN

Nej

PRIS FRÅN

$29/månad

8

Totalscore

Fördelar

 • Enkelt att öppna en webbshop

 • Mallar som är lätta att anpassa

 • Flexibla modeller för att skala upp

 • Snabb plattform för multichannelförsäljning

Nackdelar

 • Högre transaktionsavgifter än konkurrenterna

 • Du måste ofta betala för de bästa mallarna

 • Ej möjligt att använda extern hosting

Wix Webbshop

Wix har länge haft ett dåligt rykte om att vara ett mediokert hemsideprogram, men det har skett stora förändringar under de senaste åren. De har inte bara utvecklat sin lösning till att bli ett mycket bättre alternativ för att utforma hemsidor, utan de har också infört en imponerande modul för webbshoppar. För dig som behöver skapa en webbshop innebär detta att du kan skapa en snygg hemsida med Wix och sedan använda deras webbshopsmodul. 

Det vi särskilt gillar med Wix är att du kan skapa en hemsida utan kostnad. Du kan starta din design med en gratisversion av Wix och sedan uppgradera till en affärsplan när du är redo att lansera din produkt. För dig som behöver skapa en webbshop innebär det att du kan lägga ner så mycket tid som du behöver på designen och sedan betala när du är klar. 

Slutligen är det värt att notera att Wix också erbjuder en 14-dagars gratis provperiod, så att du kan bygga din hemsida och sedan starta en gratis provperiod med deras webbshopsmodul. På så sätt kan du planera i detalj och lansera när du är redo för det. 

8.3

Totalscore

PRÖVOTID

14 dagar

GRATIS PLAN

Yes

PRIS FRÅN

$4,5/månad

8.3

Totalscore

Fördelar

 • Lätt att använda för både privatpersoner och företag utan behov av hjälp av en designer

 • Omfattande sökbart hjälpcenter med bra hjälpartiklar

 • Låg kostnad jämfört med andra hemsideprogram

 • Många olika mallar att välja mellan

Nackdelar

 • Begränsad designfrihet

 • Kan snabbt bli dyrt med plugins om hemsidan behöver extra funktioner

 • Webbsidor som finns hos Wix laddas ibland lite långsamt

Squarespace

Om du har ett särskilt bra öga för detaljer kan Squarespace vara plattformen för dig. Det här är ett hemsideprogram som liknar Wix, men som har lagt lite extra fokus på design. Detta gör det lättare att designa snygga hemsidor, och många av deras mallar är mycket detaljerade.

Precis som Wix kommer du att kunna skapa din hemsida och sedan utöka med en webbshopsmodul. Detta säkerställer att alla system är kompatibla och du kan därför skapa en onlinebutik helt smidigt. De har också en gratis plan som låter dig utforska utbudet innan du startar din gratis provperiod på den betalda plattformen.

Vårt bästa tips här skulle vara att utforska de olika möjligheterna vad gäller mallar, och sedan lägga lite tid på att skräddarsy dessa. Alla mallar på Squarespace är kompatibla med deras onlinebutiksmodul, så här kan du verkligen skapa en upplevelse unik för din butik.

8.3

Totalscore

Squarespace

ANTAL ANDVÄNDARE

1 million

PRÖVOTID

14 dagar

GRATIS PLAN

Ja

PRIS FRÅN

$12/mån

8.3

Totalscore

Fördelar

 • En egen mobilapp för att uppdatera sidan när du inte är på din dator

 • Över 100 gratis mallar för hemsidor att välja mellan

 • Överkomliga priser även för små företag och privatpersoner

Nackdelar

 • Ingen automatisk lagring (du måste lagra uppdateringar manuellt)

Alternativ till betalda plattformar

Alla plattformar som vi har nämnt hittills låter dig starta en gratis webbshop, men det sker i form av en gratis provperiod. Men om du vill starta en webbshop utan att behöva teckna ett abonnemang finns det ett mycket begränsat utbud. Vi har dock hittat det bästa alternativet på denna punkt, och du hittar en snabb introduktion till WooCommerce nedan. 

WooCommerce

WooCommerce är en så kallad öppen källkodsplattform, vilket innebär att den är helt gratis att använda. Detta är en otroligt bra plattform för webbshoppar, och den är baserad på WordPress-plattformen. Det är dock just detta som gör att det trots allt inte är helt gratis. För även om programmet WooCommerce är gratis så behöver du en hemsida där detta kan installeras.

Det innebär att du bland annat måste betala för domänen, temat, hosting och eventuella tillägg du kan behöva för funktionalitet. Resultatet av detta kan vara både tidskrävande och dyrare än de andra plattformarna vi har nämnt i den här artikeln. Skulle du vilja ha full flexibilitet och möjlighet att själv forma din hemsida så vore detta ett bra alternativ. Men då ska du vara medveten om att detta kan ta lång tid och kommer att kräva att du kan mycket om hemsidor innan du sätter igång.

Sammanfattning – Gratis webbshop

Det finns flera sätt att lansera en gratis hemsida, men det bästa är genom så kallade provperioder på populära plattformar som Shopify, Wix och Squarespace. Du kan faktiskt välja WooCommerce som ett gratis alternativ, men det kräver att du kan en hel del om WordPress-webbplatser. Du måste också betala för webbhotell, domäner och licenser – så det kan faktiskt vara ett mer rättvist alternativ att välja ett helhetserbjudande från en av de prenumerationsbaserade plattformarna.