Skapa broschyr: Hur du skapar din egen broschyr med Canva

Även om en stor del av marknadsföringen numera sker online finns det fortfarande några marknadsföringsverktyg som är värda att utvärdera. Det är här broschyrer kommer in som ett användbart, men också mycket kostnadseffektivt verktyg. Även om de flesta människor är vana vid tryckta broschyrer kan du också distribuera dem digitalt, eller till och med både och. 

Du kan dock snabbt förkasta denna idé eftersom den innebär vissa kostnader. Först måste du betala någon för att utforma din broschyr, sedan måste någon trycka den innan du kan distribuera den. Vi håller med om att det kan låta dyrt, men som tur är behöver det inte vara det. Det har dykt upp flera praktiska onlineverktyg som enkelt låter dig vara din egen grafiska avdelning. I den här guiden kommer vi därför att visa dig hur du kan skapa en professionell broschyr helt själv med hjälp av Canva.

För att visa hur enkelt det är att designa sin egen broschyr har vi valt att göra hela processen från början till slut i Canvas. Observera dock att vissa av de mer avancerade funktionerna kräver en betald prenumeration. Denna kommer med en gratis provperiod på 30 dagar, innan den kostar 119,99 dollar per år. 

Skapa en broschyr med Canva

Fördelen med Canva är att produkten är gjord för dig som inte är en professionell designer. Detta innebär att de flesta funktionerna är enkla och praktiska och att du kan skapa din egen design utan komplikationer. Vi kommer därför att illustrera detta med en enkel steg-för-steg-guide. 

Steg 1: Hitta en mall

När du har loggat in på Canva kan du välja mellan hundratals olika mallar som finns redo att användas. Du hittar dessa genom att först trycka på knappen Create a design i det högra hörnet och sedan söka efter brochure. Du hittar ett antal olika modeller här, men i den här guiden väljer vi standardbroschyren 29,7 x 21 cm. Detta är ett bra format för dem som vill publicera en broschyr både fysiskt och online. 

När du har valt format kommer du att få en tom design. Detta innebär att du i praktiken kan utforma designen som du själv vill. I den här guiden väljer vi dock en av de befintliga mallarna i Canva. Dessa finner du under templates i navigationen till vänster på din sida. 

I detta urval kan du välja ämnen som resor, hälsa, mat eller liknande – eller så kan du bläddra igenom hela utbudet för att se vilka möjligheter som finns. När du har valt den design du vill arbeta med klickar du bara på mallen. Detta importerar den valda designen till din canvas. 

Steg 2: Anpassa din design

Nu när du har bestämt hur du vill att broschen ska se ut är det dags att anpassa designen. Det är just detta som är fördelen med Canva. Du kan välja en professionell design och sedan anpassa den som du vill. På så sätt blir ingen design exakt likadan, men du är garanterad ett professionellt resultat. 

Vi kommer därför att fortsätta med de ändringar som vi rekommenderar att ni gör. Du kan välja att använda designen som den är, men det finns en risk att andra använder exakt samma design i sina projekt. Lyckligtvis är det lätt att göra ändringar i Canva, så dessa anpassningar tar sällan lång tid. 

Ladda upp egna bilder

Det är ingen hemlighet att en brosch är ett visuellt medium, så här bör du välja bilder som passar det budskap du vill ha. Om du till exempel skapar en broschyr som presenterar ditt företag är det naturligt att bilderna i broschyren är av ditt företag. Allt du behöver göra för att ladda upp dina egna bilder är att gå till uploads i den vänstra navigationsmenyn och sedan välja upload media

Du kan sedan ladda upp de bilder du vill använda för din broschyr. När de väl är uppladdade hittar du dem alltid under fliken uploads i framtida projekt. Detta gör det enklare att ha logotyper och liknande profilmaterial som är liggande klart i molnet för varje gång du ska lägga till en ny design. 

När du har laddat upp de bilder du vill ha är det dags att lägga till dem i bläddringen. Tidigare var du tvungen att radera de befintliga bilderna innan du kunde göra detta, men efter en ny uppdatering är detta inte längre fallet. Allt du behöver göra nu är att dra bilden från uploads till den plats du vill ha den på i din webbläsare. Om det redan finns en bild uppladdad där kommer den att ersättas automatiskt. Voila – du har nu ramen till din egen broschyr!

Letar du efter fler designidéer? Läs vår guide om hur du skapar en banner här.

Ändra texten

De flesta mallar i Canva har text som gör det lättare att visualisera hur designen kommer att se ut. Detta är dock antingen Lorem Ipsum eller en helt slumpmässig text som designern har använt. Den kommer därför inte att vara till någon större nytta för dig när det gäller konstruktionen. Fördelen med Canva är att all text har en egen behållare. 

Du kan därför klicka på den aktuella texten, ta bort det som är där och ersätta det med ditt eget innehåll. Allt du behöver göra är att skriva texten, eftersom formateringen och utseendet kommer att vara detsamma som i den ursprungliga designen. Om du vill ändra detta finns alla tillgängliga typsnitt, storlekar, färger med mera under text i navigeringsfältet till vänster.

Lägg till logotyp

Oavsett om din broschyr ska marknadsföra en produkt eller ditt företag är det helt naturligt att du har en logotyp. Här kan du givetvis använda samma metod som när vi laddade upp bilder, men Canva har även en separat flik för logotyper om du använder PRO-versionen. Allt du behöver göra är att gå till logotyper i navigeringen och sedan ladda upp logotypen i rätt filformat. Du kan sedan använda detta på alla mönster du vill skapa med Canva.

Ändring av layout

Om du ser att du vill göra något större, mindre eller flytta runt något kan du enkelt göra dina ändringar med hjälp av Canva. Varje element som placeras i din broschyr har en egen behållare, så att du kan dra och släppa det var du vill. Du kan också öka eller minska storleken på varje bild, text eller logotyp som du vill. 

Sammanfattning

Många tror att det är krävande och dyrt att skapa en broschyr för sitt företag, men det behöver det absolut inte vara. Med hjälp av Canva kan du snabbt och enkelt använda en av deras hundratals mallar för att skapa en professionell broschyr på nolltid. I den här artikeln har vi alltså visat dig hur detta kan göras på bara några ögonblick.

Canva är ett professionellt designverktyg designat för icke-professionella designers. Detta säkerställer att du kan skapa professionella designs, men att du slipper krångla med komplicerade verktyg som Adobe Photoshop och Illustrator. Allt du behöver är en webbläsare och internetåtkomst, så kan du skapa så många designer du vill.