Hur man skapar en affisch med Canva

Affischer är ett utmärkt sätt att marknadsföra allt från evenemang och produkter till tjänster och företag på ett enkelt sätt. Det kan dock snabbt bli dyrt att anlita professionella designers varje gång du vill skapa en affisch, och därför har vi skapat den här guiden. Vi visar dig hur du skapar en professionell design med hjälp av Canvas designverktyg. 

Syftet med den här guiden är att visa dig allt du behöver för att skapa en design som du sedan kan skicka till tryckeriet eller välja att trycka själv. Canva har en rad professionella verktyg som gör det enkelt att skapa en professionell design på egen hand. 

Vill du lära dig mer om design och de möjligheter som Canva erbjuder? Då kan vi rekommendera vår Canva-guide. Om du är redo att lära dig hur du skapar en snygg affisch har du kommit till rätt ställe. 

Den här guiden går igenom följande punkter:

 • Vilken storlek du bör använda för att ta fram din affisch
 • Planera din design
 • Hur kan du använda Canva för att göra din design bättre?
 • Alternativ för att skriva ut din affisch

Vilken storlek ska du välja?

Du kan välja exakt den storlek du vill ha, men vi rekommenderar att du håller dig till en av de vanligaste storlekarna. Anledningen till detta är att de flesta tryckerier arbetar med standardstorlekar, vilket gör det mycket lättare att slutföra din design när du är klar i Canva. Vi kommer därför att gå igenom några standardstorlekar som du kan välja mellan när du skapar en design. Om du vill använda en annan storlek än standardstorleken kan du välja en egen storlek i Canva. Du kan då själv ange vilken storlek du vill ha och filens storlek anpassas därefter. 

 • A4 (21 x 29,7 cm): Detta är den vanligaste storleken som skrivare kan hantera och den som de flesta av oss känner till. A4-affischer kan dock ofta vara för små om du tänker använda dem för marknadsföring.
 • Liten affisch (28 x 43 cm): Denna storlek är en bra lösning för personer som vill dela ut flyers eller sätta upp affischer på lyktstolpar och liknande. De är lite större än A4 formatet, men fortfarande relativt små.
 • Medelstor affisch (46 x 61 cm): Detta är den storlek som de flesta föredrar att använda för affischer. Detta är också den storlek som vi rekommenderar när du använder Canva-mallar.
 • Stor affisch (61 x 91 cm): Stora affischer lämpar sig bäst för reklamföretag och företag som främjar stora evenemang. Den här storleken hittar du i köpcentrum, klubbar och busshållplatser. 

Vad kan du använda affischer till?

Affischer har länge varit ett populärt verktyg för att marknadsföra olika tjänster och produkter, särskilt för fysiska butiker och samlingsplatser. Men det kan också vara ett bra sätt att sprida ett budskap på arbetsplatsen eller i skolan, så användningsområdena för en bra affisch är nästan obegränsade. Därför har vi valt att skapa en guide om hur du skapar en affisch med Canva i fyra enkla steg. 

Det är också värt att notera att du kan skapa en affisch i Canva utan att ha ett premiumkonto, men då är tillgången till olika verktyg och funktioner något begränsad. Du kan till exempel inte välja filformat och storlek själv, utan måste förlita dig på de format och storlekar som finns tillgängliga för gratisanvändare. Men om du planerar att skapa affischer/designs i framtiden kan vi definitivt rekommendera att du uppgraderar till premium. 

Gör din affisch i Canva

Nu när vi vet mer om de olika storlekar du kan välja mellan är det dags att börja med själva designen. Vi har redan sagt att vi kommer att använda Canva för det här jobbet, så du behöver ett Canva-konto. Om du inte redan har ett konto hos Canva kan du enkelt skapa ett på deras hemsida

Steg 1: Välj storlek

Det första du behöver göra för att göra en affisch i Canva är att skapa en ny design. Detta gör du genom att klicka på create a design i det övre högra hörnet av kontrollpanelen. När du trycker på knappen visas en rullgardinsmeny med en rad alternativ. Du kan antingen välja att använda en fördefinierad mall (motsvarande en medelstor affisch) eller välja en anpassad storlek om du har andra mål i åtanke. När har valt “större” tar detta dig vidare till själva designverktyget i Canva.

Steg 2: Hitta en mall

En av de saker som vi särskilt gillar med Canva är att det finns ett antal färdiga mallar som du kan välja mellan. Därefter väljer du templates i den vänstra menyn. I det här fältet kan du söka efter olika mallar, t.ex. kampanjaffisch, annons, försäljning och liknande nyckelord. Anledningen till att vi föredrar sådana mallar är att du enkelt kan anpassa dem i efterhand, och i och med det sparar du in tid på layout och den allmänna utformningen. 

Steg 3: Anpassa din mall

Låt oss säga att du har hittat den perfekta mallen och nu är redo att skapa din egen design. Det finns inga begränsningar för vad du kan ändra i din mall, så allt från bilder, färger, typsnitt och formatering kan anpassas. Vi föredrar att hitta en mall som har rätt layout och sedan anpassa budskap och bilder efter dina önskemål. 

Det första du bör ändra är den bild som ska användas på affischen. Bilderna har mycket att säga om hur en design blir i slutändan, så om du ändrar dem först får du en bra förståelse för helheten. Du kan antingen välja bilder från Canva (stock photos) eller ladda upp en egen bild från din dator. Se till att du använder högupplösta bilder, eftersom bilder med lägre upplösning kan bli gryniga efter de skrivits ut.

Nu när bilden är på plats är det dags att forma resten av affischen. Med hjälp av Canvas enkla verktyg kan du ändra färg, storlek, stil och position för den text som redan finns i mallen. Du kan också välja att lägga till eller ta bort text så att du får exakt det meddelande du vill ha. 

Vad du kan ändra i Canva-mallarna:

 • Bakgrundsfärg
 • Bild
 • Typsnitt
 • Placering av element
 • Storleken på elementen
 • Färg på texten
 • Lägg till/ta bort element 

När du har gjort de ändringar du vill och skapat den affisch du vill producera är det på tiden att du sparar ditt arbete. Canva lagrar automatiskt alla projekt i ditt moln, men om du ska publicera/trycka affischen är det viktigt att du sparar den i rätt filformat. Många skrivare föredrar JPG- eller PDF-format, men här bör du kontrollera vilket format som är bäst för den aktuella skrivaren. 

Filformatet är viktigt för optimala resultat, så vi rekommenderar att du alltid kontrollerar detta innan du skickar en fil. Du kan också välja storlek och kvalitet på filen, men det kräver att du är premiumanvändare. En prenumeration är dock en liten investering om du har för avsikt att skapa många designer, men nu börjar vi röra oss för långt ifrån ämnet.

Steg 4: Slutför din design

Du bör nu ha en färdig affisch med den design du vill ha. Då återstår bara att slutföra designen om du vill trycka/publicera din affisch. Du kan naturligtvis välja att skriva ut den på din egen skrivare hemma, men om du inte har en avancerad skrivare blir resultatet ofta ganska dåligt. Vi rekommenderar därför att du använder en professionell skrivare eller en industriell skrivare om du har tillgång till en sådan. 

Särskilt för större affischer (från mellanstorlek och uppåt) rekommenderar vi starkt att du besöker ett tryckeri. Detta beror på att de använder andra typer av papper och bläck än vad du får i din hemmaskrivare, och på så sätt får du den glansiga finish som affischer bör ha. Lyckligtvis är det enkelt att dela en design från Canva, och du kan välja att skicka en fil (nedladdad) eller skicka en delningslänk så att tryckeriet självt kan ladda ner designen i det filformat och den storlek som det föredrar. 

Sammanfattning

I den här Canva-guiden har vi tittat på hur du kan göra en affisch i fyra enkla steg och vad du kan använda en affisch till. Fördelen med Canva är att du kan skapa professionell design utan att behöva anlita en designer och sedan optimera filformatet till rätt storlek. Du kan välja att använda en av de befintliga mallar som Canva erbjuder eller skapa en egen från grunden. Om du börjar med ett blankt fönster kan du börja med att skapa din vision med alla de element som Canva ställer till förfogande. Med hjälp av enkla drag-och-släpp-verktyg kan du skapa avancerade mönster med rätt storlek, filformat och rekommenderade ramar. Skapa en affisch idag för att sprida det budskap du vill!