Dropshipping-skatt: en komplett guide med alla skatteregler

Dropshipping har blivit ett populärt alternativ för dem som vill starta webbshoppar, men skatten för dropshipping kan snabbt visa sig bli en komplicerad fråga. Därför har vi sammanställt allt du behöver veta om skatt för dropshippingföretag i den här omfattande guiden. Här har tagit en titt på hur det påverkar dig, dina kunder och inte minst ditt företag. 

Vi rekommenderar att du bekantar dig med bestämmelserna innan du börjar sälja dina produkter. Detta beror på att en felbedömning eller ett missförstånd i samband med skatt och import snabbt kan ge kunderna en dålig upplevelse, och feedback av sådant slag kan snabbt bli kostsam. En utmaning med dropshipping är att varorna ofta skickas från utlandet, vilket innebär att kunderna måste betala tull och moms när de hämtar varorna på postkontoret.

Som svensk nätbutik är du skyldig att ta ut moms från dina kunder om du omsätter mer än 80 000 SEK om året. Det är dock ingen självklarhet att detta sker automatiskt om du skickar varor från utlandet. Vi måste därför se närmare på hur du sätter upp detta på det mest effektiva sättet, samtidigt som du säkrar en smidig upplevelse för dina kunder. 

Skillnad mellan import och export

Moms när du säljer varor till utlandet

Du ska inte ta ut moms när du säljer och skickar varor till en momsregistrerad köpare i ett annat EU-land som har ett giltigt momsregistreringsnummer (VAT-nummer). Istället ska köparen redovisa moms i sitt land. Är köparen däremot inte momsregistrerad ska du ta ut svensk moms.

Du ska inte ta ut moms om du exporterar varor (säljer till ett land utanför EU), oavsett om det är en beskattningsbar person eller en konsument som köper varorna. När du importerar varor (köper från ett land utanför EU) ska du betala moms.

Det gäller att ha koll på var kunderna befinner sig. Många väljer att ha underliggande sidor (dvs. kunden måste ange var han/hon befinner sig innan han/hon går in i butiken), medan vissa helt enkelt blockerar beställningar från utlandet. Lyckligtvis finns det plattformar som Shopify, WooCommerce och Wix som alla erbjuder betalningssystem där detta enkelt kan göras. Ett alternativ skulle vara att ha en webbshop för varje land du vill erbjuda varor i, men det skulle kräva mycket mer administrativt arbete. 

Hur du undviker dubbel moms

Det som ofta förstör för dropshippingbutiker är att kunderna får en dålig upplevelse. Vad som kan hända är att du som webbshop utkräver moms som en del av beställningen, men sedan får importavgifter på köpet när de hämtar varan på postkontoret. Du bör därför ange ditt företag (webbshoppen) som importör, medan kunden är mottagaren av varorna. Detta innebär att din partner (tillverkaren) måste ange detta på de följesedlar som följer med varorna. På så sätt går importen till ditt företag och kunden får varorna.

Skatt på dropshipping

Utmaningen med dropshippingskatt är att det finns flera olika kostnader. Som svensk webbshop måste du kräva moms av dina kunder (om du omsätter mer än 80 000 under 12 månader) – men företaget måste också betala skatt. Hur detta görs beror på hur du har strukturerat din verksamhet. 

Det bästa sättet är ofta att starta ett aktiebolag, men det går även med enskild firma. Det senare är mycket enklare att starta och kan därför vara en billigare utgångspunkt för dig som vill starta utan höga kostnader. Du är dock personligen ansvarig för de kostnader och avgifter som är förknippade med en enskild firma, så det är viktigt att förstå fördelarna och nackdelarna. 

Dessutom måste du betala skatt på företagets vinster och din egen lön om du är anställd i företaget. Om du är osäker på vad som är bäst för dig kan du rådgöra med en revisor eller konsult.