Responsiv hemsida: Varför är det så extremt viktigt?

Responsiv Hemsida

Även om det finns många kriterier som påverkar hur framgångsrik din hemsida blir, är vissa viktigare än andra. Det är här punkten responsiv hemsida kommer in, något som många tyvärr glömmer bort. Vi ska därför titta närmare på vad en responsiv hemsida är och hur du kan skapa organisk tillväxt för din hemsida med en responsiv design. 

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om en responsiv hemsida och tittar på några verktyg som du kan använda för att skapa din egen responsiva hemsida utan att programmera. Det kan låta svårt, men att skapa en responsiv hemsida är mycket enklare än många tror. Läs vidare så lär vi dig allt du behöver veta om hur du skapar en responsiv webbplats.

Vad menas med en responsiv design?

Det första vi behöver klargöra är vad exakt responsiv design är. Nyckelordet här är responsiv – och det är helt enkelt när en hemsida är utformad för att anpassas till olika enheter och skärmar. Vi talar särskilt om mobila enheter som surfplattor och smartphones, som i allt högre grad står för trafiken på många hemsidor. 

En responsiv design innebär enkelt uttryckt att hemsidan anpassar sig till den skärm du använder, ser snygg ut och alla funktioner fungerar som de ska. Vi har alla varit med om att en hemsidan inte är anpassad till t.ex. en smartphone, vilket ofta leder till komplicerad navigering eller helt fel dimensioner. I många fall leder det till att du går vidare till en annan hemsida som är enklare att använda. 

Som tur är finns det två enkla sätt att skapa en responsiv hemsida, och det är dessa som vi ska titta på nu. Det två sätten att få en responsiv webbplats är: 


  • En fristående hemsida – Du kanske har besökt en hemsida via din mobiltelefon men upplevt att du har blivit omdirigerad till en annan webbadress? Detta innebär vanligtvis att företaget har en fristående webbplats som är särskilt utformad för mobila användare. I praktiken innebär det att den inte använder samma kod som datorversionen. Det vanligaste sättet att se detta är att du omdirigeras till en URL som ser ut som m.enklareföretag.se eller mobile.enklareföretag.se. 

  • En responsiv design – Det andra alternativet är att använda en responsiv design för din hemsida. Det innebär att hemsidan anpassar sig till den enhet du använder – utan att du behöver använda fristående hemsidan. Den här lösningen är utan tvekan den enklaste, men det är viktigt att du väljer rätt från början. Särskilt om du använder ett hemsideprogram är det viktigt att välja en responsiv design, så att du inte behöver bygga om hemsidan för att uppfylla detta krav senare. Lyckligtvis finns det hundratals responsiva mallar idag, så det borde inte vara någon stor utmaning.

För dem som bygger sin första webbplats rekommenderar vi absolut att du använder ett hemsideprogram med en färdig mall för responsiva webbplatser. Det sparar mycket arbete och gör det lättare för dig att skapa en professionell webbplats. Genom att använda en färdig mall behöver du inte ägna tid åt att lära dig kodning, webbadresser och olika DNS-lösningar, vilket snabbt kan bli mycket tekniskt. Detta är inte minst en mycket mer kostnadseffektiv lösning än att låta en professionell byrå koda två olika hemsidor för ditt företag.

Varför är det viktigt med en responsiv design?

En fråga som ofta dyker upp är: Är det verkligen så viktigt att ha en responsiv hemsida? Allt beror ändamålet med din hemsida. Om du bara vill ha en hemsida för att vara online är det inte så viktigt. Om du å andra sidan vill locka kunder eller få trafik till din hemsida, då är det absolut nödvändigt att din sida är responsiv.

Redan 2016 tog mobilanvändare över stationära användare för första gången, och det är inte en trend vi förväntar oss att vända i första taget. Det beror dels på att surfplattor och smartphones blir allt mer avancerade, men också att konsumenter i allt högre grad föredrar att hitta information på språng. Under 2019 publicerade Google interna siffror som uppskattade att 61 % av sökningarna som gjordes med företagets sökmotor kom från mobilanvändare.

Detta har lett till att Google i mycket högre grad bedömer en webbplats mobilanpassning innan den rankas i sökresultaten. På så sätt kan vi alltså säga att det finns ett direkt samband mellan responsiv design och vilken position din sida får hos Google. Du kan därför se mobiloptimering och responsiv design som en investering som på lång sikt kommer att belönas med bättre resultat på Google. 

Undvik avancerad design

Ett misstag som många gör när de designar sin hemsida är att satsa på mycket avancerade layouter. Det kan se bra ut i webbläsaren på en stor skärm, men som vi nämnde – kom ihåg att den största delen av din trafik kommer från små skärmar som mobiler eller surfplattor. Vår tydliga rekommendation är därför att du bör undvika komplexa element på viktiga funktioner som bilder, text och navigering. Försök också att göra det så enkelt som möjligt så att den vanliga användaren får en bra upplevelse. Du bör därför planera din webbplats så att den är lika lätt att navigera på mobiler och surfplattor som i webbläsaren på din dator.

Detta kännetecknar en responsiv design

Vi har redan tagit upp användningen av färdiga mallar med responsiv design, men det finns några element som du bör vara medveten om när du planerar din design. Det är möjligheten att automatiskt anpassa sig efter den enhet man får besök av som kännetecknar en responsiv design. Det betyder dock att det är långt mer än bara webblayouten som ska anpassas, och det ska vi titta närmare på nu.

Du bör också se till att upplösningen för de olika elementen automatiskt anpassar sig till den enhet en användare använder. Vi menar allt från menyraden, som bör ändras till en rullgardinsmeny (hamburgermeny), bilder som är för stora och inte minst text som skall vara lättläst på olika skärmar. Ett bra tips här kan därför vara att designa hemsidor med fokus på mobilanvändare, snarare än webbläsare på stationära datorer. I de flesta fall är det lätt att navigera på en stor datorskärm, medan de flesta utmaningar uppstår för mobilanvändare. Det kan med andra ord vara lönsamt att se till att det finns en bra hemsida för denna grupp och sedan rätta till eventuella fel som dyker upp i webbläsaren. 

Hur får man en responsiv hemsida?

Det finns flera olika sätt att skapa en responsiv hemsida, men vi ska fokusera på de två mest användarvänliga metoderna. Du kan naturligtvis välja att koda webbplatsen själv om du har goda kunskaper om detta, men i de flesta fall är det omöjligt att programmera. Våra alternativ kräver därför inga kunskaper om kodning, vilket innebär att du enkelt kan lansera din första hemsida med en snygg responsiv design. 

Använd ett hemsideprogram

En tjänst som vi rekommenderar för de allra flesta som ska skapa sin första hemsida är att använda ett hemsideprogram. Detta är enkla verktyg som gör det möjligt att skapa professionella hemsidor utan några kunskaper om kodning. Vi har skapat vår egen guide om vad vi anser vara de bästa hemsideprogrammen, så om det här är relevant för dig kan du läsa mer om det här. Fördelen med en sådan lösning är att du kan använda enkla drag-och-släpp-verktyg för att skapa en hemsida med ett professionellt resultat. Detta innebär vanligtvis att du kan få en helt responsiv webbplats klar på bara några timmar, med mycket låga kostnader och omkostnader.

Använd WordPress för att skapa hemsida

Ett annat populärt verktyg för dem som behöver skapa sin egen hemsida är WordPress, men denna tjänst är mer tekniskt krävande. Du kan säkert hitta ett antal färdiga mallar, men du måste ändå installera ditt CMS, göra olika inställningar själv – och inte minst tillhandahålla hosting. Det kan därför vara en mer tidskrävande lösning med en brantare inlärningskurva, men om du har för avsikt att lansera flera hemsidor är WordPress definitivt ett bra alternativ.

Sammanfattning

Redan 2019 uppskattade Google att mer än hälften av trafiken på deras sökmotor kommer från användare av mobiler och surfplattor. Det har gjort att en responsiv hemsida nu är helt oumbärlig för dig som vill ha bästa möjliga prestanda. Som tur är behöver det inte vara svårt eller dyrt att skapa en responsiv hemsida, vilket vi har tittat på i den här artikeln.

Vår tydliga rekommendation är att använda ett hemsideprogram, men du kan också använda populära plattformar som WordPress om du föredrar det. Fördelen med båda är att du kan välja färdiga mallar som redan är mobiloptimerade, vilket innebär att din hemsida är redo för mobilanvändare från första stund. Slutligen rekommenderar vi att du fokuserar på mobilanvändare, så att webbplatsen har en bra design som lämpar sig för små skärmar.